Govor mržnje raste, Tužilaštvo BiH nije procesuiralo nijedan slučaj

A. D.
Govor mržnje raste, Tužilaštvo BiH nije procesuiralo nijedan slučaj
U Bosni i Hercegovini se svakodnevno zloupotrebljava sloboda govora, zbog čega dolazi do pojave govora mržnje i njenog širenja.

Kako bi doprinijeli jačanju slobodnog novinarstva, ali i osnažili novinare da slijede etičke standarde profesionalnog izvještavanja i unapređenje krivičnih zakona kod sankcioniranja govora mržnje, Vijeće Europe i Vijeće za štampu danas su u Konjicu organizirali seminar na kojem su učestvovali novinari, urednici, predstavnici pravosudnih institucija, NGO sektora i akademske zajednice.

Izvršna direktorica Vijeća za štampu Ljiljana Zurovac izjavila da je govor mržnje krivično djelo, te da je potrebno stalno raditi na edukaciji građana, novinara ali i urednika.

Iz Vijeća za štampu su potcrtali da je očigledan porast žalbi na sadržaje internet portala.

S tim u vezi predatavljeni su rezultati online kampanje "Stop! Govor mržnje".

"Ovim istraživanjem obuhvaćeno je 42 portala u BiH te je ustanovljeno da je na 22 portala prisutan govor mržnje. Od toga 89 posto se odnosi na nacionalnu, vjersku i rasnu pripadnost', kazala je Maida Bahto-Kestendžić iz Vijeća za štampu.

Kako je istaknula, Tužilaštvo BiH još uvijek nije procesuiralo nijedan slučaj govora mržnje uprkos brojnim dokumentiranim prijavama Vijeća za štampu.

Na ovom skupu je također ukazano na činjenicu da je govor mržnje kao krivično djelo u Krivičnom zakoni FBiH jedino tretirano u odredbi koja definira krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Također istaknuto je da ovaj zakon jedino tretira radio i televiziju, kao medije, dok s druge strane, ne tretira novine ili internet portale.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije