U subotu velika akcija pošumljavanja na izgorjelom području kraj Konjica

1
Radiosarajevo.ba
U subotu velika akcija pošumljavanja na izgorjelom području kraj Konjica
Arhiv / Ilustracija

Na području koje je izgorjelo u prošlogodišnjem požaru kraj Konjica, u subotu 17.04.2021.  će se održati velika dobrovoljna akcija pošumljavanja. 

Pošumjevat će se područje nadomak sela Homolje kod Konjica. Inicijator akcije je firma Rukotvorine iz Konjica, poznata po proizvodnji tradicionalnog i modernog ručno-rezbarenog namještaja.

Akcija se organizuje uz podršku firme Šumarstvo Prenj iz Konjica, koja gazduje šumama na lokalnom području, a koja je odredila prioritetnu zonu pošumljavanja i obezbijedila sadnice četinara iz sopstvenog rasadnika, kao i tehničku podršku učesnicima akcije.

U akciji pošumljavanja učestvovat će oko 60-ak osoba, među kojima i  predstavnici Ambasade Švedske sa ambasadoricom Johannom Strömquist.

„Ovo je pilot projekat za buduće redovne i nadamo se, po završetku pandemije masovnije, aktivnosti pošumljavanja koje naša firma planira pokrenuti u buducnosti, kako bi, u skladu sa svojim mogucnostima, dala doprinos zaštiti životne sredine, zaštiti zdravlja lokalnog stanovništva i sprečavanju ekološke katastrofe koja prijeti planeti kao posljedica visoke koncentracije stakleničkih gasova“, izjavio je direktor firme Rukotvorine doo i vlasnik brenda „Zanat“, Orhan Nikšić

„Mi imamo sreću da živimo u zemlji koja je bogata šumama u smislu da je oko 64% posto teritorije BiH pokriveno šumamam. Međutim, kvalitet šuma u Bosni i Hercegovini nije na zavidnom nivou. Naš cilj je, između ostalog, da razvijamo svijest o značaju šuma. Bez šuma ne bi bio moguć opstanak niza biljnih i životinjskih vrsta, kao ni opstanak čovjeka. 

Firma koju vodim nabavlja drvnu sirovinu iz održivih izvora. Pored toga, donijeli smo odluku da ćemo ubuduće za svako stablo koje se posijece kako bi se dobio komad namještaja koji proizvodimo, zasaditi najmanje tri nova stabla organizovanjem akcija pošumljavanja“, izjavio je Nikšić. 

Konjičani danas slave svoje drvorezbarstvo na listi UNESCO-a

Firma Rukotvorine doo već četiri generacije proizvodi namještaj koji je prepoznatljiv po stilu i kvalitetu. Ono što ovaj namještaj čini prepoznatljivim su ručno-rezbareni motivi. Firma u vlasništvu porodice Nikšić zapošljava preko sedamdeset ljudi, a bavi se proizvodnjom tradicionalnog i modernog ručno-rezbarenog namještaja. Vlasnici su danas već internacionalno prepoznatljivog brenda Zanat, koji se bavi proizvodnjom i prodajom dizajnerskog namještaja vrhunske kvalitete koji nastaje u saradnji sa nekim od globalno najpoznatijih dizajnera današnjice.

Tradicija rezbarenja je karakteristična za grad Konjic, te je 2017. godine upisana na UNESCO listu Nematerijalne svjetske baštine čovječanstva.

Šume su glavni izvor kisika koji dišemo, šume pružaju utočište i hranu ogromnom broju biljnih i životinjskih vrsta, šume nas štite od vjetra, poplava, erozije tla. Šume su izvor drvevne sirovine, hrane, i ogromnog broja blagodeti. Nauka gotovo svakodnevno spoznaje nove značaje šuma. Šume su ključni faktor u naporima za smanjenje emisije stakleničkih plinova i zaustavljanju globalong zagrijavanja koje, vjerovatno, predstavlja najveću prijetnju samom opstanku ljudske civilizacije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije