U Sarajevu će biti postavljeno 275 otoka za razvrstavanje otpada

2
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu će biti postavljeno 275 otoka za razvrstavanje otpada
Foto: People in Need BiH / Vera Arnautović, pomoćnik načelnika Općine Trnovo i Sanja Lepić

U narednom periodu bi u Kantonu Sarajevo trebalo biti postavljeno 275 zelenih otoka za razvrstavanje otpada. Ovo je jedna od aktivnosti u sklopu projekta „Efikasan sistem upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo“ koji provodi organizacija People in Need uz podršku Češke razvojne agencije. 

Tim povodom je u Muzeju književnosti i savremene umjetnosti Bosne i Hercegovine održan je prvi sastanak Platforme o suradnji i uvezivanju, kojem su prisustvovali partneri u projektu - predstvnici devet sarajevskih općina, KJKP Rad, firme Dekonta i ostalih sudionika u projektu. 

Upriličeno je potpisivanje memoranduma o razumijevanju kojim se potvrđuje riješenost i volja strana potpisnica da sprovedu i koordiniraju sve neophodne aktivnosti u vezi sa sprovođenjem projekta, adekvatno zbrinjavanje prikupljenog otpada na području svih općina u Kantonu, učešće na ključnim aktivnostima i razvojima kao i uključivanje pitanja upravljanja otpadom u strateške i razvojne procese i planiranja na nivou općina.

Dodik i Nešić otputovali u Rusiju: Objavili fotografiju iz aviona, (ponovo) podigli tri prsta

Dodik i Nešić otputovali u Rusiju: Objavili fotografiju iz aviona, (ponovo) podigli tri prsta

Štěpán Šantrůček, konzul i rukovodilac Odjela za razvojnu saradnju Ambasade Češke Republike, istakao je da Češka Republika ima stateški interes ulaganja i razvoja za zaštitu okoliša. Potvrdio je namjeru ulaganja Vlade Republike Češke i Češke razvojne agencije od 2.6 miliona konvertibilnih maraka za implementaciju projekta, s ciljem poboljšanja upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo.

Štěpán Šantrůček
Foto: People in Need BiH: Štěpán Šantrůček

Sanja Lepić, šefica ureda People in Need u Bosni i Hercegovini je navela da će u okviru projekta biti postavljena infrastruktura od 275 zelenih otoka sa kontejnerima za odvojeno odlaganje plastike/metala, papira i stakla. 

"Za sada u Kantonu Sarajevo postoje sporadično uspostavljeni zeleni otoci, ali praksa odvojenog prikupljanja nije zaživjela. Zbog toga ćemo kroz navedeni projekat imati uspostavu nove infrastrukture, medijsku kampanju i radit ćemo na osnaživanju KJKP “RAD” kako bi oni usvojili te moderne prakse prilikom odlaganja otpada - pojasnila je Lepić.

Takođe, bit će nabavljeno 5.000 kanti, kao i 2.000 kompostera - rekla je direktorica KJKP “RAD” Vera Arnautović. Dodala je da će u Kantonu Sarajevo biti izgrađeno i jedno reciklažno dvorište, gdje će građani moći odlagati reciklažne sirovine, električni i elektronički otpad, rashladne uređaje, kabasti otpad, tekstil i drugo.

Sastanak je zaključen prezentacijom o napretku projekta i najavom ključnih razvoja u 2022. godini. Jedan od ključnih zaključaka za dalji razvoj projekta se odnosi na i podršku KJKP RAD u upravljanju otpadom primjenom dodatnih znanja i dobrih praksi Republike Češke i upotrebu novo-donirane opreme. 

Svečanosti su prisustvali predstavnici-ce Ambasade Republike Češke, pomoćnik načelnika Općine Trnovo, predstavnici općine Novo Sarajevo, Uprave i tehničko osoblje ispred partnera KJKP „RAD“, Fonda za zaštitu okoliša, Dekonta BiH, EkoPak i Zeos tečlanovi tima People in Need u Bosni i Hercegovini (PIN BiH).



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije