Češka ambasadorica Ivana Hlavsova: Ove dvije države imaju mnogo toga zajedničkog

Radiosarajevo.ba
Češka ambasadorica Ivana Hlavsova: Ove dvije države imaju mnogo toga zajedničkog
Foto: Ambasada Češke Republike / Ambasadorica Ivana Hlavsova

Povodom nacionalnog praznika Republike Češke, u Sarajevu je u bojama zastave ove države osvijetljena zgrada Akademije likovnih umjetnosti. Ova lokacija nije odabrana slučajno, - radi se o zgradi koju je projektirao Karel Paržik, poznati arhitekta čiji je potpis obilježio mnoge divne građevine u Sarajevu. Na njegovom spomeniku piše "Čeh rodom, Sarajlija Izborom".

Ovom prilikom, ambasadorice Republike Češke u BiH Ivana Hlavsova, obratila se javnosti video porukom i govorom koji u nastavku prenosimo: 

"Svake godine 28. oktobra Republika Češka obilježava državni praznik. Tog dana, 1918. nastala je Čehoslovačka kao nezavisna država. Iako je samostalna Republika Češka nastala 74 godina kasnije, 28. oktobar je ostao državnim praznikom i za novonastalu državu. Taj dan nam i danas simbolizuje tradiciju slobodne i demokratske države koja je za nas počela upravo 1918. godine.

Iste godine nastala je na ovom području Jugoslavija.

Čehoslovačka – slično kao i Jugoslavija - je tokom 74 godine svog postojanja nekoliko puta mijenjala svoje ustavno ime i uredjenje. Obje zemlje spajale su bliske i prijateljske veze koje su uslijedile nakon uzajamnih odnosa iz perioda prije 1918. godine.

Stanovništvo Čehoslovačke se dva puta uzalud trudilo odbraniti svoju slobodu i demokratske principe, 1939. i 1948. godine. Poslije pada Berlinskog zida gradjani Čehoslovačke počeli su ponovo da grade demokratski sistem. Na tom putu, osim duboke društvene i ekonomske transformacije, došlo je do raspada zajedničke države Čeha i Slovaka. Češka i Slovačka, išle su dalje istim putem i uspješno su se integrisale u evropske i euroatlanske strukture.

Zbog pandemije koronavirusa ove godine, nažalost, nismo u mogućnosti da na tradicionalan način proslavimo državni praznik zajedno sa našim prijateljima i partnerima. Umjesto oficijalnog prijema pronašli smo način koji najbolje simbolično obuhvata medjusobne veze izmedju naših naroda i zemalja.

Kao što je poznato, od druge polovine 19-og stoljeća došli su u Bosnu i Hercegovinu mnogi Česi, a medju njima brojni graditelji i arhitekti. A šta bi moglo biti simboličnije od projekcije čeških nacionalnih simbola na zgradi koju je projektovao slavni češki arhitekt Karel Pařík?

Prelijepa zgrada Akademije likovnih umjetnosti nije izabrana slučajno među djelima Karela Paříka. Izvorno je služila kao sjedište evangelističke crkve. Uostalom, Pařík je autor značajnih gradjevina svih glavnih religija u Sarajevu. Paříkove zgrade svojom historijom simoliziraju suživot stanovništva različitih vijera i nacija. Današnja institucija – Akademija likovnih umetnosti - je važan kulturni simbol, ne samo Sarajeva, već cijele Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom izražavam iskrenu zahvalnost upravi ALU što je omogućila korištenje fasade za projekciju.

Na kraju bih svima poželjela prije svega dobro zdravlje, i da se prijateljski češko-bosanskohercegovački odnosi i dalje uspješno razvijaju!

Hvala što slavite s nama", zaklučila je ambasadorica Hlavsova. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije