Češki ministar Tomaš Petriček govorio povodom 25. godina srebreničkog genocida

Radiosarajevo.ba
Češki ministar Tomaš Petriček govorio povodom 25. godina srebreničkog genocida
Screenshot / Tomaš Petriček

Ministar vanjskih poslova Republike Češke Tomáš Petříček, održao je govor povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici

Zbog nemogućnosti ličnog prisustva komemoraciji u Potočarima povodom  25. godišnjice genocida u Srebrenici,  a razlog je situacija s koronavirusom, ministar Petříček je poslao video poruku koja je bila emitovana tokom pijetetnog čina u Potočarima. 

"Prije dvadeset i pet godina, na području Srebrenice počinjen je genocid. To je bilo samo generaciju prije nas, u našoj Evropi. Teško je zamisliti da bi se nešto tako moglo desiti, a ipak se desilo. Srebrenica će nas stalno podsjećati da ne postoji vrijeme koje je u potpunosti sigurno i isključuje ogromne tragedije. 

U Drugom svjetskom ratu, Čehoslovačka je patila u rukama njemačkih nacista i njihovih pomagača. Jevreji i drugi narodi, pa i nasumice odabrano lokalno stanovništvo, bili su predmetom istrbljenja. MI smo to u značajnoj mjeri prebrodili. Njemačka je priznala nacističke zločine i jasno osudila ovaj dio svoje historije. To je oživjelo češko-njemačke odnose i dovelo do njihoovg procvata. 

Isto se može desiti i u BiH. 

Genocid u Srebrenici dokazan je detaljnim sudskim procesima i ne smije se ni na koji način opravdavati. Prepoznavanje činjenica, pokajanje i sjećanje - ja vjerujem da je to jedini pravi smijer", rekao je, između ostalog, Tomaš Petriček, noseći srebrenički cvijet na reveru sakoa. 

Petriček je ovom prilikom zaključio: 

"Ovdje nema mjesta politikanstvu. Poigravanje tragedijama u svrhu dobijanja političkih poena, glorifikacija ratnih zločinaca, ili pokušaji da se promjeni historija, samo doprinose eskalaciji tenzija i konflikata.  Mislim da je potrebno upravo suprotno: depolitizirani historijskih pregled prošlosti, prepoznavanje svih pritužbi i zajednička predanost boljoj budućnosti". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije