U Foči će se obilježiti Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu

0
Radiosarajevo.ba
U Foči će se obilježiti Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu
Foto: MINA / Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu

Udruženje žrtava rata Foča 92-95 i ove godine 19. juna s početkom u 11:00 sati u Foči organizuje obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu.

Kako je podsjetila Midheta Kaloper, predsjednica Udruženja, seksualno nasilje tokom rata na prostorima Bosne i Hercegovine vršeno je sistematski, po naređenju ili uz odobrenje nadređenih.

"Dokazano je postojanje logora za silovanje, gdje su žene i muškarci držani u zatočeništvu, silovani i seksualno zlostavljani. Foča je postala sinonim za masovna i sistematska silovanja žena. Logori: Buk Bijela, Srednjoškolski centar Foča, Srednja škola u Kalinoviku, Karamanova kuća, "Lepa Brena" (soliter u Foči), sportska dvorana "Partizan", kuća u Trnovačama, kuća u Ulici Osmana Đikića br. 16 (vojnički štab) i mnoga druga mjesta. Sportska sala "Partizan" služila je kao zatočenički objekat za žene i djevojčice bošnjačke nacionalnosti od aprila 1992. do marta 1993. godine. Mjesto zatočenja je bilo u nadležnosti vojske Rs. Najmlađa žrtva silovanja imala je samo 11 godina, a najstarija 70 godina", navela je ona.

Meteorolozi objavili prognozu do 31. jula: Evo kad konačno dolazi osjetno osvježenje

Meteorolozi objavili prognozu do 31. jula: Evo kad konačno dolazi osjetno osvježenje

Naglasila je da se, zbog toga, važnost obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu ogleda u podizanju svijesti o ozbiljnosti ovog problema i ukazivanju na važnost borbe protiv seksualnog nasilja u kontekstu rata i sukoba.

"S druge strane, obilježavanje je alarmantno upozorenje za sve relevantne aktere i društvo jer seksualno nasilje u ratu, sukobu i konfliktnim zonama je još uvijek jedan od najstrašnijih zločina, koji utiče na stotine hiljada žena, muškaraca i djece širom svijeta. To uzrokuje dugotrajnu patnju i otvara rane koje je teško zacijeliti“, akcentirala je ona.

Jezivi rezultati istraživanja: Milioni djece su žrtve zlostavljanja na internetu

Jezivi rezultati istraživanja: Milioni djece su žrtve zlostavljanja na internetu

Poručila je da je naša obaveza obilježavanje 19. juna, Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu.

"Hrabro, podignute glave i istrajno nastavljamo odavati počast i sjećati se onih koji su ubijene/ubijeni na mjestima masakra i masovnih logora silovanja tokom rata u Bosni i Hercegovini. Mi koji smo preživjeli/e rat i ratno seksualno nasilje, možemo pomoći u ozdravljenju i sjećanju na pogođene i one izgubljene (svirepo ubijene) živote. Želimo i moramo izgraditi inkluzivnu i nenasilnu budućnost za buduće generacije. Naša bol nije naša sramota, ona je naša hrabrost", naglasila je Kaloper.

Ova manifestacija nije važna samo za Bošnjake Foče i Istočne Bosne, već za sve građane Bosne i Hercegovine koji shvataju historijski značaj i geostrateški položaj Foče.

"Mi smo progovorile i progovorili! Vrijeme je da društvo i pravosudne institucije prekinu šutnju o nama", zaključila je ona.

Španija odobrila plan kojim bi Katolička crkva plaćala žrtvama seksualnog zlostavljanja

Španija odobrila plan kojim bi Katolička crkva plaćala žrtvama seksualnog zlostavljanja

Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pružit će podršku Udruženju u obilježavanju 19. juna. Ovom prilikom organizovat će odlazak u Foču, uz podršku Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice.

"Smatramo važnim dati podršku svim žrtvama seksualnog nasilja u ratu, u konkretnom slučaju ženama Foče koje su među nama one koje su najviše pogođene ovim zločinom u Bosni i Hercegovini", poručuju iz Uprave za vanjske poslove i dijasporu.

Programom obilježavanja je u 11:00 sati kod Sportske dvorane "Partizan" Foča planirano odavanje počasti svim ubijenim ženama, te obraćanja.

Nakon toga, u 12:00 sati će uslijediti mirna šetnja do glavnog trga Foče, gdje će se stajanjem u tišini s transparentima odati počast svim seksualno zlostavljanim ženama Bosne i Hercegovine, regije i svijeta. U 12.20 sati će mirna šetnja biti nastavljena prema ćehotinskom mostu, gdje će biti spuštene ruže u rijeku Ćehotinu u znak sjećanja na sve ubijene i silovane žene u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije