Jezivi rezultati istraživanja: Milioni djece su žrtve zlostavljanja na internetu

0
Radiosarajevo.ba
Jezivi rezultati istraživanja: Milioni djece su žrtve zlostavljanja na internetu

U svijetu su svake godine 302 miliona djece mlađe od 18 godina žrtve seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja na internetu.

Izneseno je to u novom izvještaju nazvanom Into the Light Globalnog instituta za sigurnost djece Childlight (pokrenutog u martu prošle godine) sa sjedištem na Sveučilištu u Edinburghu.

Sve iznesene brojčane procjene Childlighta temelje se na metaanalizi 125 reprezentativnih studija objavljenih između 2011. i 2023. godine i ističu da je jedno od osmero djece (ili njih 302 miliona) doživjelo seksualno zlostavljanje i iskorištavanje na internetu u razdoblju od godinu dana prije nacionalnih istraživanja. Otkriveno je da je gotovo 13 posto djece u svijetu bilo žrtvama snimanja, dijeljenja i izlaganja seksualnim slikama i videozapisima bez pristanka.

Skuplji odlazak na more u Hrvatsku: Evo koliko sada iznose putarine u susjedstvu BiH

Skuplji odlazak na more u Hrvatsku: Evo koliko sada iznose putarine u susjedstvu BiH

Osim toga, procjenjuje se da je nešto više od 12 posto djece na globalnoj razini bilo izloženo nagovaranju putem interneta na neželjeni seksualni razgovor, neželjena seksualna pitanja i zahtjeve za neželjeni seksualni čin od strane odraslih ili drugih mladih. Slučajevi su porasli otkako je COVID promijenio internetske navike u svijetu.

Na primjer, Fondacija za praćenje interneta (IWF) izvijestila je 2023. godine da je nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo ušlo u karantenu, materijal o seksualnom zlostavljanju djece koji prikazuje osnovnoškolsku djecu u dobi od sedam do deset godina koju se nagovaralo na seksualne radnje na internetu porastao za više od hiljadu posto.

U svakom slučaju, Into the Light, globalni indeks seksualnog iskorištavanja djece i prevalencija zlostavljanja, ukazuje na zastrašujuće brojke.

Prateći izvještaj koji se odnosi na istočnu Europu i Središnju Aziju govori o jednoj od najvećih procjena prevalencije snimanja, dijeljenja i izlaganja seksualnim slikama i videozapisima bez pristanka, u odnosu na ostale UNICEF regije.

Poznati mađioničar David Copperfield optužen za zlostavljanje od strane 16 žena

Poznati mađioničar David Copperfield optužen za zlostavljanje od strane 16 žena

Na temelju šest reprezentativnih studija iz Turske, Bugarske, Rumunjske, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, regionalna procjena prevalencije djece žrtava seksualnog zlostavljanja na temelju slika prošle godine iznosi 20,2 posto, odmah iza Sjeverne Amerike. Autori napominju da je interval pouzdanosti u rasponu od 10,8 do 34,7 posto, što sugerira da bi mogle postojati varijacije među zemljama u regiji.

Umjetna inteligencija mogla bi u ovoj skrivenoj pandemiji seksualnog zlostavljanja djece puno napraviti: arsenal AI alata, naime ubrzano se razvija i već primjenjuje kako bi se brzo identificiralo i lociralo počinitelje i žrtve seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece na internetu, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije