Olakšanje za pacijente: Domovi zdravlja propisuju tromjesečne terapije

3
E. M.
Olakšanje za pacijente: Domovi zdravlja propisuju tromjesečne terapije
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Čitateljka portala Radiosarajevo.ba obratila nam se kako bi pohvalila odluku zdravstvenih institucija da se hroničnim pacijentima produži termin za redovno proposivanje terapije - s ranijih mjesec dana na tri mjeseca. Razlog za ovu odluku je, kako je rečeno čitateljici, kako bi se rasteretile telefonske linije u domovima zdravlja.

Tragom ovoga kontaktirali smo Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Oni su nam potvrdili ovu informaciju.

"Ljekari porodične medicine već duži vremenski perod za hronične pacijente propisuju tromjesečnu terapiju kao najduži period na koji se mogu izdati ponovljeni recepti", kazali su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja za Radiosarajevo.ba.

Ova odluka pozitivno je ocijenjena od ljekara porodične medicine u domovima zdravlja jer je smanjen broj pacijenata u čekaonicama.

Kako nam je rečeno, ljekari će se za tromjesečnu terapiju odlučiti samo ukoliko je pacijent stabilnog zdravstvenog stanja.

Inače, prema preporukama zdravstvenih institucija u vrijeme pandemije svim pacijentima nakon telefonske konsultacije elektronski će se obnoviti tromjesečna terapija putem informacionog sistema.

Ukoliko to ne bude moguće, potrebno je obezbijediti na najsigurniji način izdavanje papirnih recepata sa što manje ulazaka pacijenata u ambulante.

No, brojni čitatelji su nam se javljali kako bi ukazali na to da im se niko ne javlja na dežurne telefone u domovima zdravlja, odnosno da su dežurni brojevi stalno zauzeti. 

Medicinski radnici to objašnjavaju ogromnim obimom posla koji imaju u vrijeme kada je broj zaraženih od korone četverocifren.

Podsjetimo, nadležni upozoravaju već mjesecima da su porodični ljekari u BiH preopterećeni u vrijeme pandemije, te da je krajnje vrijeme da se pronađu adekvatna rješenja za ispomoć. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije