U bitkama i(li) pred bitkama: Zašto se Srbija naoružava?

5
Radiosarajevo.ba
U bitkama i(li) pred bitkama: Zašto se Srbija naoružava?
Foto: MInistarstvo odbrane Srbije / Vojska Srbije

Njemački mediji su se proteklog vikenda bavili pitanjem zašto Srbija naoružava i zašto kupuje naoružanje sa svih strana svijeta.

"Najveće", "najmodernije", "najmoćnije" – predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije štedio superlative u najavi vojne vježbe koja je održana u subotu (10. oktobra) na Pešteru.

"Sve što puca, avioni, bespilotne letjelice, bombarderi, lovci i bojeva municija. Spektakl", zadovoljno je opisao Vučić sve što se moglo vidjeti, piše Deutsche Welle.

Piše: Faruk Vele

Dok s jedne strane predsjednik Srbije šalje poruke da će njegova nedavna posjeta Washingtonu i dogovor sa Prištinom relaksirati odnose u regionu, približiti zemlje Zapadnog Balkana, te snažno gura inicijativu "Mali Šengen", kao zaista dobrodošlu i potrebnu politiku, prije svega, ekonomske saradnje, s druge strane, ovaj lider kontraverzne prošlosti ne propušta priliku da na raznim smotrama i vježbama maše oružjem.

"Srpski svet"

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, čovjek koji ovih dana ponovo prijeti odcjepljenjem bh. entiteta RS od države Bosne i Hercegovine, i tvrdi da ima onih u Briselu koji će to podržati, proteklog vikenda će na Pešteru reći da "velika sposobnost Vojske Srbije ohrabruje i pruža poruku da Srbija uspješno može da odbrani svoju državnost i suverenitet".

Od koga?!

Kada se tome dodaju zapjenušane izjave, bezmalo prijetnje, srpskog ministra vanjskih poslova, Ivice Dačića upućene prema bh. zvaničnicima, kao i poruke ministra odbrane Srbije, notornog Aleksandra Vulina, o "srpskom svijetu", znamo da Srbija igra opasnu igru.

"Posljednja optužba u bošnjačkim i crnogorskim medijima je da Vučić stvara 'srpski svet'. Verujem i nadam se da je optužba istinita, Vučić treba stvarati 'srpski svet". Beograd mora da u sebi i oko sebe okupi sve Srbe, a predsednik Srbije je predsednik svih Srba", rekao je Vulin krajem septembra ove godine.

Kako kaže, dosta su se "izvinjavali za veliku Srbiju". Sada svi Srbi, poručuje, trebaju donositi zajedničke političke odluke u važnim pitanjima.

"Da smo imali hrabrosti da u dvije bivše Jugoslavije nacrtamo i kažemo gde živimo, ne bismo danas o ovome pričali. Ali nismo imali hrabrosti, a i velike sile nikada nisu dozvolile Srbima da se ujedine”, rekao je Vulin na TV Prva.

Sreća, kukavice su

Bivši premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije, Zoran Živković, kazao je 5. oktobra, na godišnjicu pada Slobodana Miloševića, da njegovi omladinci poput Vučića, Dačića i Vulina vraćaju politiku devedesetih na scenu, srećom, bez ratova.

"Ne zato što ne žele, nego što su, hvala Bogu, kukavice pa ne smiju da počnu takvo nešto", kazao je Živković.

Međutim, činjenica je da Beograd nabavlja oružje i da njime paradira regionom – zašto?

Ipak se ne radi o zemlji, kako bi za DW kazao bivši ministar obrane Srbije, Dragan Šutanovac, koja je razvila proizvodnju cvijeća kao Nizozemska. Naprotiv, riječ je o državi koja je poznata u svijetu po ratovima iz devedesetih i koja je proglašena odgovornom za Kršenje konvencije o genocidu.

Vojni analitičar iz Hrvatske, Jan Ivanjek, kaže da se pitanje naoružanja Srbije, ipak, mora posmatrati kroz politilki i društveni kontekst.

"Samo po sebi, činjenica da se Srbija naoružava, nabavlja novu tehniku i sredstva, bila bi normalna. Značajan dio ukupne tehnike Vojske Srbije je ono što je ostalo iz JNA. To je zastarjelo, u vrlo lošem stanju. Normalno je da oni to žele obnoviti. No, kada gledamo atmosferu političkih događaja, onda se može vidjeti i to da političko vodstvo Srbije službeno inaugurira novu politiku 'velike Srbije' kroz tzv. 'srpski svet'. Pri tome tome imamo stalne prijetnje secesije RS-a. To cijelu priču stavlja u znatno drugačiji kontekst. Srbija je glavni remetilački faktor na Balkanu. Očito je da se od različitih teritorijalnih i ideoloških pretenzija nije odustalo. Zbog toga su nabave koje Srbija provodi zabrinjavajuće", kazao je Ivanjek za Radiosarajevo.ba.

On smatra da je jedna od posljedica Vučićevog zaokreta prema Sjedinjenim Američkim Državama i priča o "srpskom svetu".

"Očito je da su oni zaključili iz svega da će imati pravo ponovno pokušati realizirati projekt 'velike Srbije'. Vidjeli smo previranja u Crnoj Gori koja se događaju. Vidjeli smo da je tu bio vrlo snažan utjecaj i logistika iz Srbije, kao bi se na vlast dovela prosrpski orijentirana vlada. Iz ovoga što smo do sad vidjeli, može se zaključiti da je Srbija najnovije događaje uzela kao zeleno svjetlo da realizira svoje interese u susjedstvu, na uštrb svih ostalih, naravno", zaključio je Ivanjek.

Destabilizacija regiona

Svako jačanje vojski na Balkanu vodi ka destabilizaciji regiona. Dok susjedi jačaju vojne potencijale, BiH nije u mogućnosti da ih prati.

Vojnopolitički analitičar Berko Zečević izjavio je nedavno za "Avaz" da je tragedija živjeti u uvjerenju da je neko dužan da štiti ovu državu. Probosanske snage, dodao je tom prilikom, ne trebaju očekivati pomoć SAD, pogotovo ne Turske, već shvatiti da BiH zavisi od njihovog odnosa prema državi.

"Srbija nikada neće napasti BiH, ali u slučaju disolucije BiH, ona će pomagati onim snagama unutar BiH koje će pokušati disoluciju. Mi imamo političke mehanizme, a i vojni su dovoljni unutar BiH, ako dio snaga ostane kao Oružane snage BiH. Ne može neko reći da neće biti u OSBiH, jer to nije legalno. Dok god postoje OSBiH, one, prema postojećim zakonima, mogu da djeluju na prostoru cijele BiH, a imat će podršku EUFOR-a i NATO-a. E, te snage trebaju biti uvježbane", izjavio je Zečević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije