Rusija poklonila Srbiji oklopna vozila, Vučić u ekstazi: Stiže još naoružanja

Radiosarajevo.ba
Rusija poklonila Srbiji oklopna vozila, Vučić u ekstazi: Stiže još naoružanja
FOTO: Screenshot / Aleksandar Vučić

Deset oklopno-izviđačkih vozila pješadije BRDM 2, koje je Srbija dobila od Ruske Federacije, prvi put je izloženo je bilo u niškoj vojarni "Mija Stanimirović" jučer, gdje je prisustvovao i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji se zahvalio Rusiji i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

"Sada je moderno govoriti protiv Putina, ali ja neću biti moderan i reći ću ‘Hvala predsjedniku Putinu’. Mi ovo nismo platili, dobili smo na poklon, važno je da to naši građani znaju", naglasio je Vučić, prenosi B92.

Najavio je da će do kraja godine iz Rusije stići i drugo naoružanje koje je Srbija kupila ili koje im je Rusija donirala.

Riječ je o značajno unaprijeđenim i obnovljenim vozilima za koje Srbija nije ništa platila, a koja su značajno unaprijedila operativne mogućnosti Vojske Srbije.

Vulin smatra da je snažna Srbija garant mira i u BiH

“Hvala Putinu na ogromnoj podršci rodu kopnene vojske Srbije. To mnogo znači za naše izviđačke jedinice. Ovaj poklon osnažuje našu spremnost”, rekao je Vučić.

Osvrnuo se i na kritike da je Srbija navodno dobila vozila iz 1962. godine.

“Nije riječ o zastarjelom oružju, kako neki tvrde, već smo dobili gotovo potpuno nova vozila, koja imaju veću zaštitu, panoramski nišan i koja mogu pucati u pokretu, a tu mogućnost Vojska Srbije dosad nije imala”, kazao je Vučić i dodao da posada od pet vojnika može izdržati u vozilu 24 sata, što ga svrstava u vrhunsko izviđačko vozilo.

Vučić je rekao da će do kraja godine stići i četiri borbena helikoptera Mi-35, tri transportna helikoptera Mi-17, kao i dodatna vozila BRDM-2MS i tenkovi T-72.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije