U BiH postoji 1.150 crkava i vjerskih zajednica, evo koje su najnovije

7
B. Turković
U BiH postoji 1.150 crkava i vjerskih zajednica, evo koje su najnovije
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Sarajevo

U registar novih crkava i vjerskih zajednica, saveza crkava i vjerskih zajednica tokom 2020. godine upisana su dva subjekta i to: Kršćanska baptistička crkva u Istočnom Sarajevu (16.7.2020.) i Protestantska zajednica Riječ života- Dom molitve iz Travnika (4.9. 2020.).

Potvrđeno je to za Radiosarajevo.ba u Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine.

Kako objašnjavaju, na temelju stanja službene evidencije, koju ovo Ministartvo vodi u skladu sa Zаkоnom о slоbоdi vјеrе i prаvnоm pоlоžајu crkаvа i vјеrskih zајеdnicа, u BiH registrirano je 1.150 crkava i vjerskih zajednica, i to:

REGISTAR ZA ISLAMSKU ZAJEDNICU U BOSNI I HERCEGOVINI – 121

REGISTAR ZA KATOLIČKU CRKVU U BOSNI I HERCEGOVINI – 400

REGISTAR ZA SRPSKU PRAVOSLAVNU CRKVU U BOSNI I HERCEGOVINI – 536

REGISTAR ZA JEVREJSKU ZAJEDNICU U BOSNI I HERCEGOVINI – 8

REGISTAR NOVIH CRKAVA I VJERSKIH ZAJEDNICA; SAVEZA CRKAVA I VJERSKIH ZAJEDNICA – 50

Inače, prijave za upis u Registar i prijave za upis promjena u Registru, Ministarstvu pravde podnose: Biskupska konferencija i biskupski ordinarijati za Katoličku crkvu, Eparhije za Srpsku pravoslavnu crkvu, Rijaset Islamske zajednice u BiH i muftijski uredi za Islamsku zajednicu i Jevrejska zajednica BiH za Jevrejsku zajednicu.

S druge strane, novu crkvu ili vjersku zajednicu može osnovati 300 punoljetnih državljana Bosne i Hercegovine. Pod istim ili sličnim imenom postojeće crkve ili vjerske zajednice ne može se osnovati nova crkva ili vjerska zajednica.

Prijava za upis u Registar nove crkve ili vjerske zajednice, podnosi se Ministarstvu pravde BiH. 

Uz formular, između ostalog, prilaže se statut crkve ili vjerske zajednice iz kojeg je vidljiv sadržaj i način ispovijedanja vjere, obavljanja vjerskih obreda, područja i način djelovanja; isprava o njenom službenom vjerskom naukovanju; spisak 300 građana – sljedbenika te odluka o osnivanju, koja je usvojena od najmanje 30 osnivača crkve ili vjerske zajednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije