Magazinović: Ko vrši kontrolu finansijskog poslovanja vjerskih zajednica

E. M.
Magazinović: Ko vrši kontrolu finansijskog poslovanja vjerskih zajednica
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Saša Magazinović

Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović uputio je pitanje ministru finansija i trezora BiH Vjekoslavu Bevandi o finansijskim kontrolama vjerskih zajednica u našoj zemlji.

"Ko je nadležan za kontrolu finansijskog poslovanja vjerskih zajednica u BiH i kada je posljednji put izvršena", upitao je Magazinović Bevandu.

Prema Zakonu o slobodi vjere, vjerske zajednice u BiH imaju samostalnost u ostvarivanju prihoda, oslobođene su dažbina i poreza, a mogu stjecati prihod bez PDV-a i poreza, ali i same raspolagati svojom imovinom.

Također, imaju pravo tražiti i primati dobrovoljne priloge u novcu i druge priloge.

Crkve i vjerske zajednice, njihove ustanove i preduzeća, u skladu sa zakonom, obavezni su plaćati porez i doprinose na zarade zaposlenih radnika (penzijsko, zdravstveno i invalidsko osiguranje), kao i izvršavati sve druge zakonom propisane obaveze. Donacije i prihodi crkava i vjerskih zajednica tretirat će se u skladu sa zakonima i propisima koji se odnose na neprofitabilne, obrazovne i karitativne organizacije.

„Smatram da se vjerske zajednice ni po čemu ne trebaju razlikovati od drugih, pa i kada je u pitanju finansijska i druga kontrola od strane institucija BiH“, napisao je Magazinović na Facebooku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije