Podsjetnik / Ajnadžić o izjavama Dodika: U Sarajevu nije srušen nijedan vjerski objekat

27. 08. 2020. u 11:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 24

Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić uputio je otvoreno pismo nakon
što je član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u javnosti iznio teze o teze o čistim srpskim općinama u Sarajevu.

Ajnadžić je na početku svoje poruke istakao da u svom najnovijem obraćanju javnosti Dodik još jednom bezuspješno i zalud uvjerava i sebe, domaću i stranu javnost u nešto što se ne može braniti na istinit način.

Podvukao je i to kako mu propada još jedan beskrupulozni pokušaj da uruši vjernu i istinitu sliku o multikulturalnom Sarajevu.

"U kojoj mjeri glavni grad Bosne i Hercegovine nije grad niti jednog lica, niti jednog naroda, niti bilo čijeg vlasništva ilustrativno govore historijske činjenice. Niko ne može osporiti da su samo u proteklom stoljeću Bošnjaci, Srbi i Hrvati, stanovnici ovog grada, sa ostalim pripadnicima etničkih grupa, zajedničkom borbom pružili snažan otpor fašističkom osvajaču 1941. i u periodu 1992-1995. godine", naveo je načelnik Općine Centar.

On govori da o višestoljetnom multikulturnom, multinacionalnom i multikonfesionalnom duhu
Sarajeva vjerodostojno kazuju činjenice da u Sarajevu, za razliku od gradova koji su imali, kako kaže, određenu vrstu kontrole Milorada Dodika, nije porušen nijedan vjerski objekat pravoslavne i katoličke crkve, jevrejske sinagoge, osim teških oštećenja džamija i drugih islamskih objekata usljed agresorskog granatiranja, a ne djelovanja građana ovog grada koji su tokom opsade sačuvali svoju ljudskost i na jednak način dijelili posljedice ratnih užasa i agresorskog razaranja Sarajeva uz organizirano ubijanje djece, civila i drugih građana bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost.

"Mnogobrojne kulturne manifestacije iz oblasti kulture, umjetnosti, filma, sportski i drugi događaji svjedoče da građani Sarajeva, uprkos tragičnim stradanjima u historijskim vremenima nasilja, a posebno u periodu agresije na BiH 1992-1995. godine nisu izgubili vjeru u ispravnost svog ljudskog uvjerenja da su svi građani, bez obzira na nacionalnu, vjersku i drugu pripadnost, jednaki pred zakonom i da imaju ista prava na slobodan život i napredak lični i svoje porodice", zaključio je Nedžad Ajnadžić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA