Tužna slika Baščaršije: Katanci na vratima, zatvorene skoro sve zanatske radnje

E. Maslo
Tužna slika Baščaršije: Katanci na vratima, zatvorene skoro sve zanatske radnje
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Baščaršija

Stari zanati su i prije pandemije bili gotovo pred izumiranjem, a haos oko koronavirusa koji je zahvatio cijeli svijet, sada je ove čuvare tradicije koji su jedna od glavnih turističkih atrakcija u Sarajevu doveo na ivicu ambisa.

Porazno djeluju katanci na vratima, pusta Baščaršija gdje je približno 99 posto zanatskih radnji zatvorilo svoja vrata pod naletom pandemije i mjera.

Naser Idrizagić, vlasnik brijačkog salona na Baščaršiji i predsjednik Obrtničke komore Kantona Sarajevo, u razgovoru za Radiosarajevo.ba rekao je da mjesecima unazad u Sarajevu nema turista pa zanatlije nemaju kome ponuditi svoje usluge i primorani su zatvarati radnje.

Nema turista

"Stanje na Baščaršiji je specifično i najteže jer je godinama unazad izuzetno atraktivna turistička lokacija. Više od 85 ugostiteljskih radnji i sitnih dućana vezano je za turizam. Gosti dolaze iz drugih zemalja, tu je i naša dijaspora, organizovale su se mnogobrojne ekskurzije iz cijele BiH... Toga sada nema. Pokušale su zanatlije držati vrata otvorena zbog tradicije i dekora, ali bezuspješno", kazao je Idrizagić za Radiosarajevo.ba.

Lošom turističkom sezonom pogođena je, dodao je, i Općina Ilidža gdje je cvjetao hotelski turizam, no, ipak se najviše osjeti na Baščaršiji gdje se više ne čuje nijedan jezik osim bosanskog.

"Rade samo najneophodnije radnje poput apoteka, neke trgovine. A tek slijedi najgore. U narednom periodu doći ćemo u izuzetno tešku i alarmantnu situaciju. Ide zima kada je i u normalnim uvjetima mnogo teže opstati nego ljeti. Veliki pad je zabilježen i u ugostiteljstvu, a pitanje je koliko će radnika zbog manjka posla biti otpušteno u mjesecima koji slijede", istaknuo je Idrizagić.

Zima će, prema njegovim riječima, biti pogubna, a većina će biti prinuđena da trajno, a ne samo privremeno zatvori svoje radnje.

Ipak, nada se da bi s dolaskom proljeća moglo nešto popraviti iako niko ne očekuje da bi sezona mogla biti uspješna kao prije korone.

"Samo kada počne turistička sezona moglo bi se malo stanje popraviti. Nadležni bi trebali imati puno više sluha, naročito se to odnosi na kantonalni i federalni nivo. Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić puno nam je pomogao, kirije su sada smanjene za 30 posto. On je pokazao voljni i emotivni momenata kada nam je bilo najpotrebnije, ipak potrebna je mnogo veća pomoć s kantonalnog i federalnog nivoa", zaključio je Naser Idrizagić u razgovoru za naš portal.

Dobili mrvice

Mehmed Kalajdžisalihović, predsjednik Udruženja starih zanata Kantona Sarajevo kazao je kako je situacija preteška te kako su se institucije, odnosno entitet Federacija Bosne i Hercegovine i Kanton Sarajevo, potrudile da daju podršku i pomoć starim zanatima. 

"Povukli su neke korake kako bi spasili bar koliko-toliko situaciju, da ne bi došlo do totalnog odumiranja, učinili su nešto, ali to su mrvice", istakao je Kalajdžisalihović.

Naglasio je da samo razvoj turizma može pomoći zanatlijama. 

"Samo kada se steknu uslovi i kada se otvori turistička sezona to može biti od pomoći, međutim, sumnjam da će to biti tako brzo. Nažalost, nema turista, skoro svi hoteli su zatvoreni", istakao je Kalajdžisalihović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije