Troškove kućne izolacije snosi budžet kantona, ali samo na papiru: Evo i zašto

4
M. R. S.
Troškove kućne izolacije snosi budžet kantona, ali samo na papiru: Evo i zašto
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH propisano je da troškovi kućne izolacije padaju na teret budžeta kantona, a o kućnoj izolaciji odlučuje nadležni kantonalni ministar.

Na ovo je prvi ukazao ekonomski analitičar Eldar Dizdarević, što je izazvalo veliku pažnju javnosti zbog velikog broja građana koji su u kućnoj izolaciji.

Dizdarević je pozvao sve da zaštite svoja prava koja im pripadaju, te da od ljekara ili epidemiologa traže rješenje o izolaciji.

Tim povodom smo kontaktirali Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo. Zanimalo nas je na koji tačno način građani mogu ostvariti ova svoja prava i da li je iko zbog kućne izolacije dobio sredstva iz budžeta Kantona. 

Ispostavilo se da nije sve baš tako jednostavno.

Kako je pojašnjeno, problem je što Zakon o zdravstvenoj zaštiti nije usklađen sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a zavodi zdravstvenog osiguranja se vode upravo Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

To nadalje znači da zaposlenik ima pravo samo na "klasično" bolovanje, ono koje plaća poslodavac, a kojem to kasnije refundira zavod zdravstvenog osiguranja. 

"Zavod zdravstvenog osiguranja KS je nadležan za finansiranje prava iz zdravstvene zaštite, a u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Navedeno pravo, za koje ste postavili upit (naknada troškova iz budžeta, op.a.), regulisano je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Odredbom člana 47. pomenutog Zakona, propisano je, između ostalog da: o kućnoj izolaciji odlučuje nadležni kantonalni ministar na osnovu epidemiološkog izvještaja nadležnog kantonalnog zavoda, kao i da troškovi kućne izolacije padaju na teret budžeta kantona", odgovorili su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, za Radiosarajevo.ba.

Uputili su nas da se za dalje obratimo Vladi i Ministarstvu zdravstva KS, kao nadležnim za rješavanje zahtjeva, a iz Ministarstva zdravstva KS pak su ukazali na zvaničan stav koji je početkom marta ove godine dao Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva, upravo zbog pitanja COVID-19 i bolovanja.

Mandić se pozvao na Zakon o zdravstvenom osiguranju i naveo da zaposlenik ima pravo na bolovanje, odnosno naknadu plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad, navodeći da privremena spriječenost za rad nastaje i kada su osiguranici izolovani kao kliconoše ili zbog pojave zaraze u njihovoj okolini.

Stav Ministarstva zdravstva FBiH - undefined

Foto: Printscreen: Stav Ministarstva zdravstva FBiH

Mandić je napisao i da privremenu spriječenost za rad utvrđuje ljekar porodične medicine.

U jednom dijelu svog stava je naveo i da izolaciju određuje i epidemiolog, sanitarni inspektor, ministar zdravstva rješenjem ili drugim odgovarajućim aktom.

Naknadu plaće isplaćuje poslodavac, kojem je zavod zdravstvenog osiguranja obavezan refundirati taj trošak u roku od 45 dana.

Dakle, nema isplata iz budžeta.

Odgovor iz Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja još čekamo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije