Tahirović nakon dodjele nagrade Handkeu: Ovo je poraz civilizacije

Radiosarajevo.ba
Tahirović nakon dodjele nagrade Handkeu: Ovo je poraz civilizacije

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, nakon dodjele Nobelove nagrade za književnost austrijskom književniku Peteru Handkeu, poručio je da je "ovo poraz civilizacije i Evropske unije" te da je Švedska akademija nauka, na neki način, izgubila svoj smisao, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima u BiH, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Dodjela nagrada upriličena je u "Konserthusu" (Koncertnoj kući) u Stockholmu.

"Ono što su naumili to su i uradili. Nakon 80 godina i pokušaja da se Nobelova nagrada dodijeli Adolfu Hitleru i neuspjeha, uspjeli su nakon 80 godina dodijeliti nekome ko zastupa približno istu politiku", rekao je Tahirović za AA. 

Smatra da je to "poraz civilizacije, Evropske unije koja je donijela četiri rezolucije kojima štiti negiranje genocida u Srebrenici". 

"Na neki način, poraz i nas koji smo na neki način pokušali da ukažemo na određene činjenice. Nažalost, nismo uspjeli. Akademija nauka i umjetnosti Švedske je ostala pri svom stavu i dodijelila nagradu čovjeku koji negira zločine, koji podržava počinioce zločina. Akademija nauka je ovim činom, na neki način, izgubila svoj smisao", dodao je Tahirović.

Dodjela Nobelove nagrade Handkeu je u regionu izazvala brojne negativne reakcije, a održan je i protest ispred Ambasade Švedske u Prištini.

Veliki protest protiv Švedske akademije održava se danas u Stockholmu, nakon što je dobitnicima uručena Nobelova nagrada.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije