Veliki interes za panel protiv nagrade Handkeu: Ovo je pobjeda ljudskosti!

Radiosarajevo.ba
Veliki interes za panel protiv nagrade Handkeu: Ovo je pobjeda ljudskosti!
Foto: Twitter / Skup u Švedskoj

Večeras je u dvorani ABF u Stockholmu održan panel posvećen sutrašnjoj sramnoj dodjeli Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu, austrijskom piscu, simpatizeru ratnih zločinaca i negatoru genocida u Srebrenici.

Piše: Faruk Vele

Panelu su prisustvovale Majke Srebrenice i predsjednik Memorijalnog centra Potočari dr. Emir Suljagić, Mirsad Duratović iz Prijdora, te Roy Gutman, Florence Hartmann, Alida Bremer, Christina Doctare, Vahidin Preljević, Jasna Čaušević, i drugi.

Prepuna dvorana u Stockholmu govorila je dovoljno o tome koliko je Nobelov komitet pogriješio kada je dodijelio priznanje kontroverznom piscu.

Emir Suljagić je dodjelu Nobelove nagrade Handeku nazvao "sramnom i islamofobičnom".

Inače, skup je održan uoči sutrašnjih masovnih protesta u centru Stockholma sa kojeg će zvanično biti upućene poruke protiv dodjele najveće svjetske nagrade Handkeu.

Svjetski poznati novinar Roy Gutman, čovjek koji je najzaslužniji za otkriće logora u Bosni i Hercegovini, istakao je da je "rat u Bosni bio, zapravo, ratni zločin maskiran u rat".

"Zaključio sam, mnogo prije Srebrenice, godinu i pol ranije, da u Bosni postoje svi elementi genocida. Držim se tog zaključka", rekao je, uz ostalo, Roy Gutman, kojeg je Suljagić s pravom nazvao herojem.

Adnan Mahmutović, jedan od organizatora sutrašnjih protesta, kazao je za Radiosarajevo.ba da je večerašnji skup "pobjeda upravo one ljudskosti koju je Nobel nekada davno želio i ostavio u nasljedstvo".

"On je znao da su riječi dinamit i zato je odredio da književnost ima svoje mjesto u napretku čovječanstva. Isto je znao da taj dinamit može i da nas uništiti. Naš skup večeras je pokazao kako i mala grupa iskrenih ljudi može da stane i kaže kako se ta energija treba koristiti. Prije mjesec dana kada smo počeli nismo ni sanjali da će za nama krenuti ovoliki ljudi, a na kraju i države. Naravno da nam odluke svi država koje bojkotuje Nobel daju još vise energije da to sve okončamo na jedan snažan i dostojanstven način na Nobel dan i vratimo njegov u ostavštinu", kazao nam je Mahmutović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić dao je večeras instrukciju o bojkotu navedenog skupa. Ambasadori Turske, Kosova i Albanije, također, bojkotiraju dodjelu nagrade Švedske akademije.

Velika svjetska imena osudila su odluku Nobelovog komiteta. I slavna novinarka CNN-a Christiane Amanpour, koja je tokom rata izvještavala iz Bosne i Hercegovine, oglasila se večeras porukom uoči sutrašnje dodjele Nobelove nagrade Handkeu.

"Bila sam tamo, svi znamo ko je kriv", poručila je Amanpour.

Ovo je jedan od najvećih skandala vezanih uz Nobelovu nagradu u njezinoj dugoj historiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije