Stockholm / Peteru Handkeu uručena Nobelova nagrada: Žrtve ogorčene na Komitet

10. 12. 2019. u 17:38:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 853

U Stockholmu je večeras dodijeljena Nobelova nagrada za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Handke je poznat po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Ispred dvorane u kojoj se dodjeljuje Nobelova nagrada, grupa građana protestuje protiv dodjele nagrade Handkeu zbog njegovog negiranja genocida u Srebrenici, te podrške za Slobodana Miloševića.

Medalja protesta - ne u moje ime! - undefined

Foto: Twitter: Medalja protesta - ne u moje ime!

 Iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića je jučer navedeno da Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav kojim se bilo ko ovlašćuje da prisustvuje dodjeli Nobelove nagrade u ime Bosne i Hercegovine.

"U tom smislu niti u ime Ambasade BiH u Kraljevini Švedskoj. Napominjemo da bi svaki vid samovoljnog postupanja mimo Ustavom utvrđenih stavova Predsjedništva Bosne i Hercegovine predstavljao kršenje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine", stoji u dopisu upućenom Ambasadi BiH u Švedskoj. 

Istovremeno ispred dvorane gdje će se održavati dodjela Nobelove nagrade najavljeni su protesti zbog Petera Handkea, navedeno je iz Ureda Željka Komšića. 

KOMENTARI (6)