Svježi proljetni zalogaji: Medina Dedajić predstavila drugo izdanje Gastro vodiča

J. Ć.
Svježi proljetni zalogaji: Medina Dedajić predstavila drugo izdanje Gastro vodiča
Foto: Faruk Zametica / Radiosarajevo.ba / Medina Dedajić,Sarajevo Food Dictionary Gastro vodič
Medina Dedajić, direktorica i inicijator projekta za izradu Sarajevo Food Dictionary Gastro vodiča predstavila je drugi broj koji je namijenjen domaćim i stranim turistima te svim gurmanima koji cijene i vole dobru hranu.

Kako je za Radiosarajevo.ba rekla, novo izdanje gastro vodiča nam donosi i inovacije u vidu pinovane mape, gdje će se nalaziti tačno označena lokacija određenog restorana, namijenjena za laku orijentaciju turistima.

Medina Dedajić,Sarajevo Food Dictionary Gastro vodič - undefinedFoto: Faruk Zametica / Radiosarajevo.ba: Sarajevo Food Dictionary Gastro vodič

"Kako smo i obećali, drugi broj gastro vodiča nam donosi novu mapu s pinovanim mjestima i restoranima gdje se nalaze što prvi broj nije imao. Kada turisti pogledaju određeno jelo iz gastro abecede, istu mogu potražiti na mapi i saznati gdje se nalazi. Novi vodič ima nove 'legendice' a donosimo preko 30 izmjena u gastro abecedi. Tu je 15 novih jela koje smo pronašli u Sarajevu u mjestima koja nisu bila sadržana u prvom broju SFD-a, a koji su brzi zalogajčići, svježi, proljetni i tradicionalni“, rekla je za Dedajić.

Kao nastavak ovog projekta, planirano je i pokretanje aplikacije koja će imati istu svrhu kao i džepno printano izdanje Vodiča:

"U maju, najkasnije u junu, planiramo lansirati i offline aplikaciju Sarajevo Food Dictionary, koja će također biti četverojezična, te dostupna za iOS i Android sisteme. Tu aplikaciju smo namijenili za one koji ne žele koristiti džepno printano izdanje, a sam tiraž će ostati za ljude koji više vole listati fizičke publikacije, nego koristiti aplikacije, ljude kao što sam i ja sama", otkrila nam je.

Medina Dedajić,Sarajevo Food Dictionary Gastro vodič - undefinedFoto: Faruk Zametica / Radiosarajevo.ba: Medina Dedajić, Sarajevo Food Dictionary Gastro vodič

U ovom proljetnom izdanju Gastro vodiča nalazi se i rubrika koja se zove Delicija za ponijeti, gdje je glavni cilj istražiti male sarajevske dućane, pijace i njihove štandove a zatim, kako turistima tako i Sarajlijama, preporučiti neke delicije koje mogu ponijeti kući.

"Ta rubrika je u potpunosti nova svakim izdanjem. Također imamo i Gastro izleti rubriku, koja se također mijenja shodno sezoni publiciranja, gdje planiramo uvesti preko 30 noviteta u samu Gastro abecedu, jer se konstantno ljudi javljaju i pozivaju nas da probamo neki njihov karakteristični specijalitet“, pojašnjava te dodaje da nude i gastro izlete koje su posvetili martu, aprilu i maju.

Sarajevo Food Dictionary preporučuje i najbolje tradicionalne slastice. Kako su najavili, ove i naredne sedmice blog će posvetiti tradicionalnim slasticama iz prvog broja Sarajevo Food Dictionarya.

Osim Gastro abecede, ovisno od sezone izdavanja, u Sarajevo Food Dictionaryju su navedeni i "top picks" - gdje se može pronaći ono što se najviše jede u određenom mjesecu sezone.

"Top picks su namjenjeni za mart, april i maj i hrani koja je se najviše jede u tim mjesecima. Kao što sam već rekla imamo preko 30 izmjena u gastro abecedi i tri nova jela koja smo ubacili. Uglavnom su to proljetne salate, supice i slično. Imali smo dosta izmjena jer su nas i ugostitelji pozivali da probamo neki njihov karakteristični specijalitet“, rekla je Medina Dedajić direktorica i inicijator projekta za izradu Sarajevo Food Dictionary Gastro vodiča.

Podsjetimo, Sarajevo Food Dictionary je prvi i jedini kulinarski vodič koji je kroz šaroliku gastro ponudu Sarajeva namijenjen domaćim i stranim turistima, Sarajlijama, strancima koji žive u glavnom bh. gradu te svim gurmanima koji cijene i vole dobru hranu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije