Svjetski trend i u BiH: Maison Coco otkriva tajne artisan peciva

V.A.Z.
Svjetski trend i u BiH: Maison Coco otkriva tajne artisan peciva
Foto: Dženat Dreković / Pecivo Maison Coco
Miris svježe ispečenog peciva je nešto čemu rijetko ko može odoljeti, pogotovo ako se radi o proizvodima spravljenim na tradicionalan način,  od biranih, najkvalitetnijih sastojaka. 

Sarajlije i gosti grada još od 2012. godine imaju priliku uživati u najkvalitetnijim pekarskim delicijama koje spravlja prva artisan pekara u BiH - Maison Coco. Za mnoge je pravi izazov proći pored njihovog nadaleko poznatog objekta u Kranjčevićevoj ulici a ne svratiti po baget, sendvič ili kroasan. Redovni kupci ove pekare znaju da svaki ukusni zalogaj u sebi nosi samo najbolje - recepturu, sirovine, vještinu i postupak pripreme. 

Tajna je u načinu pripreme koja je u svijetu poznata kao "artisan". Pravo  značenje ove riječi upućuje na majstorsko umijeće ručne izrade bazirano na dugoj tradiciji, bez korištenja mehanizacije i umjetnih dodataka. I upravo za artisan pekarstvo kažu da je trenutno najbrže rastući trend u pekarskoj djelatnosti. 

Prava sugovornica za ovu temu je Nadina Muslić, menadžerica marketinga i komunikacija u pekari Maison Coco, a razgovor za Radiosarajevo.ba počinjemo pitanjem - zašto se kupci širom svijeta  sve više priklanjaju artisan proizvodima?

Nadina: Iako ne smijemo generalizirati, u pojedinim dijelovima razvijenog svijeta, a posebno u regionima gdje je visoka svijest i fokus na zdravu ishranu, artisan pekarstvo je rastući trend. Pored zdrave ishrane, kupci se sjedinjuju sa jedinstvenim načinom pripreme proizvoda koji su odabrali, prvoklasnim sastojcima koji se koriste, te pažljivim oblikovanjem i pakovanjem koje artisan pekarstvo promoviše.

Po čemu možemo prepoznati artisan pecivo i kakva su njegova nutritivna svojstva?

Nadina: Svaki artisan hljeb ili pecivo se oblikuje ručno, tako da je svaki proizvod unikatan. Iako isti proizvodi imaju istu gramažu, ponekad ne izgledaju identično, baš zbog toga što su naši pekari i slastičarke pravi artisani – svako od njih prilikom pripravljanja proizvoda ima prostor da pokaže kreativnost.

Nutritivna svojstva aritsan peciva ovise o namirnicama koje se koriste. U Maison Coco artisan pekari koristimo visokokvalitetne namirnice – domaće brašno, belgijsku čokoladu, njemački puter, italijansko maslinovo ulje, francuske prirodne arome. Sve namirnice su odabrane sa pažnjom i fokusom na kvalitet proizvoda. Hljebove i peciva stavljamo na dugu fermentaciju tijesta zbog čega su zdraviji. Što je najvažnije, u proizvodnji ne koristimo aditive, vještačke boje i konzervanse, već prirodni francuski kvasac Levain. Sve navedeno čini artisan pecivo posebnim.

Možemo reći da artisan tehnologija ne ide "na ruku" masovnim proizvođačima peciva - potrebno je više truda i vremena  za manje količine gotovog proizvoda. Šta su onda razlozi da se neka pekara prikloni ovom načinu?

Nadina: Svaki proizvod i svakog kupca doživljavamo kao posebnog. Znamo provesti i po desetke minuta birajući prvi artisan proizvod za kupca koji se prvi put susreće sa artisan pecivom. Posvećenost,  standard kvalitete, prvorazredni sastojci i osmijeh kupca odbacuje sve  'prednosti' koje nosi masovna proizvodnja peciva. 

Pekara Maison Coco - undefined

Foto: Dženat Dreković : Pekara Maison Coco

Maison Coco je jedina pekara u BiH koja proizvodi po artisan tehnologiji, predstavite nam se. 

Nadina: Mi u Maison Coco timu smo odlučili ostati vjerni tradicionalnom načinu pripreme hljeba i peciva.  Želimo izazvati emociju kod kupaca koju su imali kada su jeli domaći hljeb i poslastice koji su spremali naši najstariji. Objektivno, peciva su veoma popularna među građanima Sarajeva, pa i cijele Bosne i Hercegovine. Trudimo se pratiti sve zahtjevnija očekivanja i potrebe kupaca, te Sarajevu i njegovim građanima pružiti kvalitetnu, zdravu i ponudu drugačiju od svakodnevne.

Pored samih proizvoda i artisan recepture, Maison Coco krasi timski rad mladih ljudi. Prosječna dob naših pekara i slastičarki je ispod 30 i radujemo se sto je pred ovim mladim timom još mnogo godina pripreme ukusnih i zdravih artisan peciva.  

Na koje od vaših proizvoda ste posebno ponosni i zbog čega? Predstavite nam i vaše "hit" proizvode. 

Nadina: Ponosni smo na sve naše proizvode, budući da je u svaki uloženo jako puno truda, discipline i posvećenosti. Ukoliko baš moramo izdvojiti neki od proizvoda, iz kategorije hljeba su to defintivno pave au levain – hljeb sa najdužom fermantacijom tijesta, hljeb sa maslinama i hljeb sa orasima. Iz kategorije slatkog programa su još uvijek neprevaziđena chocolatine i croissant aux amandes – kroasan sa bademima. Međutim, ne smijemo zaboraviti tradicionalne kroasane i pain au chocolat koji su popularni uz doručak i kafu.

Nedavno ste listu vaših prodajnih mjesta proširili sa dvije adrese. Šta nam to govori o potrebama tržišta u BiH? 

Nadina: Maison Coco proizvodi su se do sada mogli pronaći na tri maloprodajne lokacije i to na adresama Kranjčevićeva 1, Branilaca Sarajeva 10 i Sime Milutinovića 10. Sve navedene lokacije su tranzitnog karaktera i dio prijatelja Maison Coco nisu uvijek u prilici da uživaju u našim proizvodima. Kako bismo našu misiju zdravog peciva približili što većem broju građana Sarajeva smatrali smo da je korisno naše prisustvo uspostaviti i u jednom od rezidencijalnih naselja, te shopping centara. Stoga smo danas prisutni i u naselju Ciglane (Merhemića Trg) te u prizemlju shopping centra Alta gdje smo izvanredno prihvaćeni. Maison Coco je ozbiljno opredijeljen da bude blizu svojih kupaca i u narednom periodu je realno očekivati dalje širenje misije Maison Coco tima.

 Pecivo  - undefined

 

Sponzorirani sadržaj

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije