Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se na četiri lokacije u BiH

0
AA
Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se na četiri lokacije u BiH
FOTO: AA / Svjetski dan zaštite okoliša

U danima od 3. do 5. juna 2022. godine, članovi i članice Zelene mreže u partnerstvu i uz financijsku podršku Ambasade Italije u Sarajevu i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, obilježavaju 5. juni, Svjetski dan zaštite okoliša, na četiri lokacije širom Bosne i Hercegovine uređenjem lokaliteta i sadnjom 70 stabala, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je saopćeno iz Zelene mreže BiH, Svjetski dan zaštite okoliša obilježavaju sudjelovanjem više od 130 mladih na akcijama na četiri lokacije u Posušju, Brčkom, Istočnom Sarajevu i Srpcu.

Obilježavanjem Dana zaštite okoliša i ovim eko akcijama, aktivisti Zelene mreže iz cijele BiH nastoje istaknuti glavne okolišne probleme i potaknuti i ostale mlade da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u djelovanju na zaštiti životne sredine.

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Veliki petak

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Veliki petak

Ambasador Republike Italije u BiH Marco Di Ruzza je istakao da je zaštita okoliša prioritet.

”Ponosni smo što s UNDP-om i ostalim talijanskim partnerima podržavamo ovu mrežu mladih ekoloških aktivista i lokalnih organizacija. Njihov doprinos je neprocjenjiv i želimo grupama iz različitih zajednica u BiH dati platformu i priliku za upoznavanje i razmjenu iskustava. Zaštita okoliša je prioritet koji objedinjuje mlade u BiH. Njihov glas se mora čuti i njihove ideje podržati”, kazao je Di Ruzza.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera ovim povodom je izjavila da UNDP u BiH kroz aktivnosti Zelene mreže u BiH podržava i promovira teme kao što su borba protiv klimatskih promjena, zaštita okoliša i održivi razvoj.

Svako od nas može i treba učiniti ono što je u našoj moći da zajedno doprinesemo stvaranju bolje i zelenije budućnosti. Sudjelovanje u ovim volonterskim akcijama omogućava mladima iz Bosne i Hercegovine da se kroz Zelenu mrežu povežu i skupa rade na ciljevima koji su im bitni. UNDP ostaje predan stvaranju partnerstava i osnaživanju mladih kako bismo sačuvali jedinu planetu koju imamo“, rekla je Nedera.

Zelena mreža BiH okuplja više od 20 udružena/grupa mladih kao i pojedince koji su dio inicijative i imaju za cilj potaknuti aktivizam i povezivanje mladih ljudi iz različitih zajednica oko zajedničkih izazova današnjice vezanih za očuvanje okoliša i zaštitu prirode. Na Dan planete Zemlje, 22. aprila ove godine članice i članovi Zelene mreže održali su niz od sedam eko akcija na sedam lokacija, koje su okupile 320 mladih, a posađeno je više od 190 sadnica različitog bilja.

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša Zelena mreža je organizovala: sadnju drveća u Posušju u petak, 3. juna u parku Osnovne škole u Viru, uređenje planinarske staze na planini Majevici u Brčkom i sadnju drveća u opštini Istočno Novo Sarajevo u subotu, 4. juna, te sadnju botaničke bašte - drveća na jezeru Bardača u Srpcu u nedjelju, 5. juna.

Ova posljednja akcija također je dio Sedmice klimatskih akcija u Bosni i Hercegovini koju organizuju UNDP u BiH u saradnji sa Delegacijom Evropske unije i Uredom specijalnog predstavnika EU u BiH, AIESEC-om i drugim partnerima od 5. do 10. juna 2022. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije