... / Jatić povodom dana doktora porodične medicine: Prvi počinjemo, zadnji završavamo

19. 05. 2020. u 12:32:00 M. R. S.

Shares: 0

Danas je Svjetski dan doktora porodične medicine, koji je prilika da se istakne njihov značajan doprinos i uloga u zdravstvenom sistemu.

Koliko su važni pokazala je i pandemija novog soja koronavirusa. To pokazuje i njihov slogan „prvi počinjemo, zadnji završavamo“.

A o tome koliko su cijenjeni, razgovarali smo sa Zaimom Jatićem, predsjednikom Udruženja ljekara porodične medicine FBiH.

„U pandemiji smo ponijeli glavni dio posla. Morali smo se transformisati tokom noći i prihvatiti puno različitih uloga – u trijažnom centru, call centru, COVID-19 ambulantama, punktovima za testiranje, kućne posjete suspektnih pacijenata, vođenje osoba u samoizolaciji. Znao sam po 10-15 pacijenata dnevno kontaktirati. Uz to smo održavali jedan procenat rada s drugim pacijentima jer s pandemijom nisu prestale ostale bolesti“, kazao je Jatić za Radiosarajevo.ba.

Rekao je da porodični ljekari i pedijatri nose primarnu zdravstvenu zaštitu, a ipak imaju najmanja primanja od svih doktora.

Zaim Jatić - undefined

Foto: Facebook: Zaim Jatić

„Neke kolege imaju 4 posto dodatka na plaću na ime zaštite od infekcije iako nisu direktno izloženi niti su radili, a mi tu naknadu nemamo iako smo radili“, dodao je Jatić.

Kazao je da ih pacijenti cijene, ali i da im ne treba puno zahvale jer samo rade svoj posao koji je „naš profesionalni hazard“, ali da bi podrška države u smislu ove naknade na plaću bila pravična s obzirom da je drugi imaju.

Istakao je i da je pandemija pokazala i to koliko ih nedostaje.

„Samo u Kantonu Sarajevo nedostaje 20-30 ljekara porodične medicine, a porodičnoj medicini nedostaje i medicinskih sestara bez kojih nije moguć ni naš rad“, poručio je Jatić.

Inače, Međunarodna organizacija za doktore porodične medicine, priznata od strane Svjetske zdravstvene organizacije, je na sastanku Svjetskog savjeta u Cancunu, u Meksiku, u maju 2010. godine, proglasila 19. maj kao Svjetski dan doktora porodične medicine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA