Postoji čak pet stvari koje pedijatri žele da prestanete raditi

Radiosarajevo.ba
Postoji čak pet stvari koje pedijatri žele da prestanete raditi
Foto: Pixabay / Ilustracija

Roditeljstvo ne dolazi uz priručnik tako da mame i tate moraju puno toga sami shvatiti.

Savjeti dolaze sa svih strana, a vaši prijatelji, internet i vlastiti roditelji možda ipak nemaju najpouzdanije i najnovije informacije.

Kad dođu u ordinaciju pedijatra, roditelji su ili pod velikim stresom, ili im se žuri, ili im je neugodno postaviti pitanje.

Portal Parents zamolio je pedijatra Billa Busha da kaže istinu o tome šta bi roditelji jednostavno trebali prestati raditi.

1. Prestanite tražiti medicinske savjete na internetu

Kad se uplašite zbog simptoma koje ima vaše dijete, prvo uglavnom posjetite dr. Googlea. Postoje stranice s korisnim informacijama, ali još uvijek nije moguće dijagnosticirati medicinski problem kod djeteta putem interneta. Umjesto toga, brigu prepustite ljekaru.

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay: Ilustracija

“Dali su mi web poveznice da pogledam jer je roditelj bio poprilično siguran da njihovo dijete ima X, Y ili Z bolest”, kaže dr. Bush koji ističe da mu je uvijek drago pogledati te internetske stranice, ali dijagnoza se temelji na medicinskoj procjeni.

2. Prestanite zahtijevati antibiotike

Prirodno je da želite da djeca što prije ozdrave, ali dr. Bush kaže da antibiotici nisu uvijek odgovor.

“Postoje slučajevi kada je apsolutno prikladno dati antibiotik, a to je kada imaju bakterijsku infekciju, ali za većina pacijenata koji imaju virusne bolesti, to nije rješenje. Za prehlade i kašalj ne treba antibiotik, samo im treba vremena da se izliječe”, kaže on.

Uz to, prečesto davanje antibiotika može dovesti do stvaranja otpornosti na njih, a tada se teže boriti protiv bakterija.

3. Prestanite odbijati cijepljenja i zahtijevati druge datume cijepljenja

Ironično je što dok neki roditelji žure s davanjem lijekova, drugi se boje cjepiva. Čak i ako se roditelji slažu da je cijepljenje dobra stvar, znaju biti zabrinuti da je dijete dobilo previše cjepiva u kratkom roku.

“Postoje vrlo čvrsti dokazi da imunizacija cjepivom sprječava mnoge smrtonosne i dječje bolesti. Cjepiva se daju na određene datume, tako da ne opterećujemo imunološki sustav djeteta”, kaže on.

Problem s odgađanjem cijepljenja, posebno kod beba, jest to što je dijete tada dulje bez zaštite.

“Što ih više odgađate, riskirate zdravlje svog djeteta, ali i druge djece”, kaže.

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay: Ilustracija

4. Prestanite tvrditi da je dijete prehlađeno jer je bilo na zraku

Ovo je jedan mit koji jednostavno neće umrijeti. Vaše dijete se neće prehladiti ako ide bez jakne u desetminutnu šetnju do automobila.

“Virusne bolesti poput prehlade potječu od širenja mikroba, djeca dodiruju sve, a zatim dodiruju oči, nos i usta. Mnogo je veće širenje bolesti u zimsko doba jer su djeca u maloj prostoriji tijekom čitavog školskog dana”, objasnio je ovaj lijekar.

5. Prestanite histerizirati oko djetetove povišene temperature

Može biti alarmantno kada vaše dijete dobije groznicu, ali jednom kad ono više nije novorođenče, radi se samo o još jednoj stvari koju morate prijaviti ljekaru.

“To je samo jedan od simptoma poput curenja iz nosa, kašlja ili boli i dio je prikupljanja informacija koje nam pomažu da donosimo odluke o tome koja je odgovarajuća dijagnoza i liječenje. Vrlo je rijetko da nas alarmira groznica", kaže dr. Bush, prenosi Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije