Svi pričaju o delta soju, a treba se čuvati i lambda varijante!?

2
Radiosarajevo.ba
Svi pričaju o delta soju, a treba se čuvati i lambda varijante!?
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Lambda varijanta korone, koju naučnici bilježe kao C.37, iz Perua se od decembra prošle godine dosad proširila u trideset država svijeta, između ostalih i u Veliku Britaniju.

U Južnoj Americi je već odgovorna za preko 80 posto infekcija, a kako nalikuje indijskoj Delta varijanti, znanstvenici se boje da je također riječ o inačici koja se širi brzo i, moguće, bolje izbjegava djelovanje cjepiva, pišu 24sata.hr.

"Još se generalno malo zna o ovoj varijanti, no Svjetska zdravstvena organizacija ju je iz kategorije 'variant of concern' prebacila u 'variant of interest', što je 'lakša kategorija'. Po svemu sudeći, pokazalo se da se ipak ne širi brzo poput Delta varijante'', napominje prof.dr.sc. Kristian Vlahoviček sa Zavoda za molekularnu biologiju PMF-a.

Jednako kao i drugi naučnici, upozorava na najvažniju činjenicu - sami ćemo, dok god se ne cijepimo u dovoljnom broju, neprestano "proizvoditi" nove varijante virusa.

Varijanta koju treba pratiti...

Zasad nema dokaza da je Lambda opasnija inačica virusa, ili da vodi do veće smrtnosti, zbog čega ju je WHO iz kategorije virusa s potencijalom da budu opasnije, preselio u kategoriju varijante koju treba pratiti. Ima sedam mutacija na proteinu šiljku, od kojih su neke zabrinjavajuće zbog potencijalnog bržeg širenja i mogućnosti da izbjegava imunosni odgovor organizma.

Zabrinjavaju Alpha, Beta, Gamma i Delta

Budući da je slična Delti, a mRNA cjepiva i od te varijante u 90 posto slučajeva štite od teških simptoma i hospitalizacije, znanstvenici se nadaju da je jednako i s Lambdom.

Iako dosadašnja ispitivanja cjepiva sugeriraju da će ona pružiti zaštitu od dosad svih identificiranih varijanti, nije isključena mogućnost da se pojave nove inačice, otpornije na trenutna cjepiva.

Na listi WHO-a sad su četiri varijante koje zabrinjavaju - Alpha, Beta, Gamma i Delta te još sedam koje treba pratiti - Epsilon, Zeta, Eta, Theta. Lota Kappa i Lambda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije