Sve o moratoriju: Kakve olakšice nosi produženje, kako će se vraćati kredit kasnije

E. M.
Sve o moratoriju: Kakve olakšice nosi produženje, kako će se vraćati kredit kasnije
Foto: Ubbih.ba / Jasmin Mahmuzić

Agencija za bankarstvo Federacije BiH donijela je odluku kojom je moratorij na kredite produžen za još dva mjeseca.

Moratorij je, kako je navedeno iz Agencije, produžen u skladu s najavama u vezi sa proglašenjem stanja nesreće koje je nedavno ukinuto. Agencija će nastaviti pratiti situaciju na terenu, te ocijeniti šta je optimalno za privredu. O ovom važnom pitanju i olakšicama koje donosi razgovarali smo sa direktorom Agencije za bankarstvo FBiH, Jasminom Mahmuzićem.

"Kada smo donosili set mjera zbog pandemije koronavirusa, odlučili smo da napravimo jedan prijelazni period, odnosno da bankama damo mogućnost da u određenom vremenskom periodu naprave aranžmane za klijente. Zato je i donesena odluka o produžetak na dva mjeseca", kazao je za Radiosarajevo.ba Mahmuzić.

Istakao je da će moratorij biti automatski produžen svima te da klijenti ne moraju podnositi nove zahtjeve.

U javnosti se pojavila spekulacija da će oni koji su prihvatili moratorij na kredit biti prebačeni u B kategoriju, no Mahmuzić kaže da to nije tačno.

"U našoj odluci piše da banke ne smiju naplaćivati dodatne troškove za moratorij, zateznu kamatu i da kategorizacija klijenta koji je ušao u mjere olakšica, mora ostati kakva je bila sa zadnjim danom februara. Ne može mu se pogoršati kategorizacija iako je korisnik olakšica.Izmjena kategorizacije klijenta donijela bi dodatne troškove bankama, ali i klijentima", kazao je direktor Agencije za bankarstvo.

Postavlja se i pitanje otplate kredita nakon moratorija..

„Banke moraju napraviti model za klijenta. Nije svako rješenje dobro za svakog klijenta. Banke imaju dovoljno vremena da za svakog klijenta naprave individualno rješenje. Da li je to produženje roka otplate kredita, smanjenje rate, kamate, otpis određenog dijela, uglavnom na bankama je da nađu održiv model povrata kredita za takvog klijenta", pojasnio je Mahmuzić..

Ukupan broj zahtjeva za moratorij na kredit s početkom juna je 46.571. Od toga se na fizička lica odnose 43.490 zahtjeva, na pravna 3.081. Ukupan broj odobrenih zahtjeva na moratorij je 38.506, od toga se na fizička lica odnosi 36.014 zahtjeva, a na pravna 2.492.

Ukupan iznos kreditne izloženosti je 2.948.627 KM, dok je ukupan iznos odobrene kreditne izloženosti 3.611.967 KM.

Moratorij na kreditne obaveze mjera je koja je izazvala najveće zanimanje građana u BiH, a na nju su mogli računati svi oni koji su pogođeni pandemijom koronavirusa, a imali su obaveze prema bankama, mikrokreditnim organizacijama i leasing društvima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije