Epidemiologinja o naglom porastu zaraženih: Rizično se ponašamo, ovo je preporuka

J. Ćebo
Epidemiologinja o naglom porastu zaraženih: Rizično se ponašamo, ovo je preporuka
Screenshot / Dr. Aida Pitić za RSA

Infekcija koronavirusom kod stanovništva Bosne i Hercegovine kada se pojavila nikada nije ni otišla. Ovo je samo povećanje broja oboljelih u datom trenutku, govori na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba epidemiologinja i šefica Epidemiologije u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Aida Pitić.

Napominje da je ovo infekcija i da će se virus širiti sve dok se ne budu poštovale mjere preporuke lične zaštite, udaljavanja na distanci od dva metra i kretanja bez zaštitnih maski.

„To je zapravo situacija u kojoj trenutno jesmo. Jedino što nas može zaštititi jesu mjere preporuke lične zaštite. Očigledno je da smo se malo više opustili, preuranjeno, u smislu: 'korona je prošla, nema infekcije, blaga je klinička slika...' Sve su to proizvoljne procjene koje ne odgovaraju datom trenutku i zato danas imamo povećanje broja oboljelih“, pojašnjava doktorica Pitić.

Nismo pošteđeni

Ističe kako se i dalje trebamo pridržavati i truditi da zaštitimo kako svoje zdravlje tako i zdravlje drugih.

„Restriktivne mjere jesu, ali mjere lične zaštite nisu nikada bile ukinute. Dakle, mi se jesmo prestali zatvarati u kuće, ali nikada nije rečeno da se prestanu nositi maske i da se ne trebamo više udaljavati. To je bila stalna preporuka koja i dalje traje. To što su se otvorili shopping centri, uspostavio se gradski saobraćaj i što smo se počeli vraćati u normalan život nije bila preporuka da se ne treba više pridržavati ničega. Ljudi su jednostavno optimištički razmišljali, ali se zapravo dokazalo da nismo pošteđeni kada je koronavirus u pitanju“, napominje naša sagovornica.

Kada su djeca u pitanju, doktorica nam kaže da su, na svu sreću oni osobe koje, iako dođu u kontakt s koronavirusom i inficirani su, imaju blažu kliničku sliku koja ponekad prođe i neprepoznata.

„Na svu sreću pa je to tako jer bi zaista bilo tragično da nam djeca umiru od korona infekcije. Ali, djeca u svemu tome mogu biti prenosnici uzročnika na starije osobe koje uglavnom zbog svog zdravstvenog stanja mogu imati težu kliničku sliku. To je upravo preporuka – da se djeca ne dovode u kontakt sa starijim osobama, jer mogu u tom inkubacionom, odnosno, presimptomatskom periodu prenijeti uzročnika na drugoga. Razumijem da smo slabi na djecu, grlimo ih i ljubimo, ali je to zapravo rizično ponašanje i zbog toga je preporuka da starije osobe ne dolaze u kontakt s djecom“, zaključuje doktorica Aida Pitić na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba.

Novi slučajevi zaraze

Podsjetimo, broj zaraženih od posljedica infekcije COVID-19 posljednjih dana u našoj zemlji raste. 

Radi se o najvećem skoku broja novozaraženih od kako su ublažene mjere u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

S KCUS-a su jutros za Radiosarajevo.ba potvrdili da je u Sarajevu potvrđeno novih sedam slučajeva zaraze koronavirusom, u Bihaću i Sanskom Mostu po šest, te u Cazinu četiri.

Podsjetimo i to da je na portalu Radiosarajevo.ba objavljena anketa s pitanjem: Broj zaraženih koronavirusom je u porastu. Smatrate li da bi trebalo ponovo uvesti ograničenja i mjere zabrane?", na što se velika većina čitalaca izjasnila da smatra kako bi trebalo vratiti neke od mjera. 

U anketi možete učestvovati glasanjem na naslovnoj stranici portala, a rezultate pogledajte na ovom linku: 

Broj zaraženih koronavirusom je u porastu. Smatrate li da bi trebalo ponovo uvesti ograničenja i mjere zabrane?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije