Stručnjak za zarazne bolesti dao prognozu: "Virus će se nekontrolirano širiti?"

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjak za zarazne bolesti dao prognozu: "Virus će se nekontrolirano širiti?"
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Iz Njemačke dolaze zabrinjavajuće poruke.

Vodeći zdravstveni dužnosnik upozorio je da bi zemlja mogla dnevno imati 10.000 novih infekcija ako se ljudi ne budu pridržavaju epidemioloških mjera higijene i fizičke distance.

“Trenutno me situacija jako brine. Ne znamo kako će se stvari razvijati tokom sljedećih nekoliko sedmica”, rekao je Lothar Wieler, voditelj Instituta Robert Koch (RKI) za zarazne bolesti, javlja BBC.

Njemačka je izvijestila o velikom porastu dnevnih infekcija. Potvrđeni slučajevi koronavirusa porasli su za gotovo trećinu, na 4.058 osoba.

Iako je brojka manja od one u mnogim drugim europskim zemaljama, to je najveći broj slučajeva u posljednja 24 sata od aprila.

Ministar zdravstva Jens Spahn rekao je da je povećanje zabrinjavajuće te poručio Nijemcima da moraju biti na oprezu.

“Na kraju dana, to smo mi, građani koji smo uz vaša razborita djelovanja do sada vodili Njemačku kroz ovu krizu, posebice zato što ste pravila integrirali u svoj svakodnevni život,” rekao je Spahn.

Fauci je objasnio da ono što ga noću drži budnim kada je u pitanju koronavirus uglavnom ima veze sa sposobnošću virusa da se lako širi s osobe na osobu i realnost da je veliki dio populacije, uključujući starije ljude i one s postojećim oboljenjima, osjetljiviji su od ostalih. Međutim, ne želi širiti poruku neminovne propasti.

Prema Fauciju, na kraju tunela postoji svjetlosti, javlja portal Eatthis.


“Ovo je historijska stvar. Moramo biti sigurni da cijenimo to što će ovo jednom završiti. Jedna stvar na koju trebamo paziti je očaj. Prošli smo kroz užasnu zimu i rano proljeće. Nadali smo se da će biti bolje kada dođe ljeto. No, zapravo je postalo još gore, a sada ulazimo u novo mračno razdoblje”, kazao je Fauci.

Priznao je da je situacija izuzetno teška, ali da se ne treba prestati nadati.

“Ovo će završiti. Dobit ćemo cjepivo u razumnom vremenskom roku, a zajedno s mjerama javnog zdravstva, bit ćemo dobro”, poručio je Fauci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije