Poznati biolog upozorava: Kraj čovječanstva će se dogoditi za nekoliko decenija

Radiosarajevo.ba
Poznati biolog upozorava: Kraj čovječanstva će se dogoditi za nekoliko decenija
Foto: EPA / Ilustracija
Populacijska bomba knjiga je koja je prije pedeset godina pokrenula raspravu o prenapučenosti Zemlje i negativnom utjecaju na čovječanstvo.

Autor ove knjige Paul Ehrlich danas upozorava da čovječanstvu za nekoliko decenija prijeti propast, zbog toga što je Zemlja prenapučena i što se njeni resursi pretjerano konzumiraju. Po Erlichu optimalan broj stanovnika na Zemlji je manji od dvije milijarde. Trenutačna populacija Zemlje je 7.2 milijarde ljudi.

Ehrlich ističe kako je od klimatskih promjena za Zemlju puno opasnije hemijsko zagađenje planete sintetičkim hemikalijama. Priznao je da mnoga predviđanja iz njegove knjige nisu bila tačna, ali da je ona u suštini i dalje tačna.

"Rast populacije i pretjerana potrošnja po stanovniku gurnut će civilizaciju preko ruba. Danas su milijarde glade ili im nedostaje mikronutrijenata, a klimatski poremećaji ubijaju ljude", istaknuo je Ehrlich.

Ehrlich smatra kako je za spas civilizacije izuzetno važno dati jednaka prava ženama, plaću i iste mogućnosti kao i muškarcima, te svima pružiti pristup modernim kontracepcijskim sredstvima.

"Nadam se da bi to dovelo do dovoljno niske ukupne stope rodnosti i da bi tako uslijedio potrebni pad broja stanovnika. Međutim, za humano smanjenje sveukupne populacije na održivu razinu, bit će potrebno mnogo vremena", rekao je Ehrlich.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije