Johnson vs. Putin: Britanska unija fašista i salutiranje nacistima u Berlinu

Radiosarajevo.ba
Johnson vs. Putin: Britanska unija fašista i salutiranje nacistima u Berlinu
Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson u posljednjih nekoliko dana napravio je dva poređenja aktuelnih ruskih vlasti s nekadašnjom nacističkom Njemačkom i tako izazvao bijes u Moskvi.

Rusku aneksiju Krima uporedio je s njemačkom okupacijom Sudeta u Čehoslovačkoj, a još veće ogorčenje izazvala je Johnsonova ocjena da predsjednik Rusije Vladimir Putin zloupotrebljava predstojeće Svjetsko prvenstvo u fudbalu.

Šef britanske diplomatije smatra da Putin kroz Mundijal u Rusiji želi poboljšati imidž svoje zemlje na isti način kako je Adolf Hitler napravio promociju nacističke Njemačke na Olimpijskim igrama 1936. godine u Berlinu.

Ruski kritičari Johnsona podsjećaju na činjenica da je uoči Drugog svjetskog rata u Velikoj Britaniji, za razliku od tadašnjeg SSSR-a, postojalo dosta simpatije za nacistički režim.

logo_BFU.jpg - undefined

Logo Britanske unije fašista

U Velikoj Britaniji je '30-ih godina prošlog stoljeća aktivno djelovala i bila dosta popularna Britanska unija fašista (BUF), nacistička stranka koju je predvodio Sir Oswald Mosley.

Oswald_Mosley_and_Benito_Mussolini_1936.jpg - undefined

Benito Mussolini i Oswald Mosley

Njegov sin Max Mosley postat će šest decenija kasnije najmoćniji čovjek svijeta četverotočkaša, predsjednik Svjetske automobilske federacije. Da iver ne pada daleko od klade, Max Mosley je dokazao u martu 2008. godine kada je uz nacističku ikonografiju snimljen u sado-mazo orgijama s prostitutkama.

Vratimo se Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine koje su bile mirnodopski vrhunac nacističkog režima, priredba na kojoj je sve funkcioniralo savršeno, u svrhu promocije ideje superiornosti arijevske rase.

engleska_nacizam.jpg - undefined

Engleski reprezentativci salutiraju nacističkim pozdravom u Berlinu 1938. godine

Malo je poznato da je Sovjetski savez, za razliku od Velike Britanije, nije učestvovao na nacističkoj Olimpijadi u Berlinu. 

Dvije godine kasnije, uoči prijateljske utakmice protiv Njemačke 14. maja 1938. na Olimpijskom stadionu u Berlinu, engleski reprezentativci su njemačku nacionalnu himnu ispratili nacističkim pozdravom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije