Stručnjak odgovara: Da li će uspjeti apelacija Fadila Novalića Ustavnom sudu BiH?

11
N. Žunić
Stručnjak odgovara: Da li će uspjeti apelacija Fadila Novalića Ustavnom sudu BiH?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Fadil Novalić

Bivši premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je prema presudi Suda Bosne i Hercegovine osuđen na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe prilikom javne nabavke medicinskih respiratora iz Kine tokom pandemije koronavirusa, u ukupnom iznosu od 10.5 miliona KM.  

Presuda je donesena 27.januara, a pored Novalića osuđeni su i vlasnik 'Srebrena malina' Fikret Hodžić (pet godina) te bivši direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak (šest godina). Novalić je i zvanično stupio na izdržavanje kazne u zatvoru u Vojkovićima 21. marta, ali to ne znači da je njegov pravni tim iscrpio sve opcije.

Tako je advokat Senad Pećanin za portal Radiosarajevo.ba potvrdio kako je pravni tim bivšeg premijera FBiH poslao apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Ovo je pravni lijek koji je jedina moguća opcija za Novalića da preokrene odluku Suda BiH. Isto pravo iskoristio je i Fikret Hodžić. 

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

Kako bi razjasnili situaciju, ekipa portala Radiosarajevo.ba kontaktirala je Davora Trlina, profesora i eksperta za ustavno pravo. On nam kaže kako postoji jedna stavka u presudi Novaliću koja bi mogla rezultirati pozitivnom presudom po apelanta. 

"Moglo bi se desiti da utvrdi Ustavni sud da je povrijeđen član 6, mada ne mogu tvrditi da će se to desiti, jer dva propisa navedena u drugostepenoj presudi kao blanketni propis nisu više na snazi. Svaka optužnica za krivična djela izvršena u obavljanju službe mora imati blanketni propis, odnosno propis koji je prekršen, te nije dovoljno samo navesti odredbu krivičnog zakona koja je prekršena", kaže Trlin za naš portal, ali naglašava da je zasad samo za apelaciju čuo iz medija, te da ne može sa sigurnošću tvrditi. 

Advokatski tim Fadila Novalića uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH, on poručio: Borba se nastavlja

Advokatski tim Fadila Novalića uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH, on poručio: Borba se nastavlja

Pored toga, kako kaže profesor Trlin, sigurno je da razlog pozitivne odluke po apelante neće biti argument kojeg je koristio Fikret Hodžić, da je 'osuđen za krivično djelo koje nije bilo u optužnici'. 

"Dio koji se pojavio u medijima o optužbi za jedno krivično djelo a presudi za drugo isto po meni nije sporan jer je zloupotreba položaja ili ovlaštenja bila u optužnici od početka. Osumnjičeni su ispitani za to krivično djelo, inače se uopće ne bi našlo u optužnici ili u presudi", rekao je Trlin.

Ipak, najveći problem za apelante, bilo u ovom ili u drugom slučaju, jeste situacija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Poznato je da vlasti u manjem bh. entitetu RS već dugo ne žele da popune dva mjesta koja se imenuju u NSRS, dok je jedno mjesto iz Parlamenta FBiH predmet velike političke bitke između vlasti (koju čine Trojka i HDZ) i opozicije. Problem je, naravno, imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH. 

Kako naglašava profesor Trlin, postoji svaka mogućnost da, i da se prihvati apelacija Novalića i Hodžića, ne donese odluka u doglednom periodu. 

"Za kvorum u Velikom vijeću Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je potrebno pet sudija, a trenutno je tu troje. U Velikom vijeću US BiH ne učestvuju strane sudije, a domaćih nema dovoljno", objašnjava Trlin. 

Odbrana Hodžića uputila apelaciju Ustavnom sudu BiH: "To što sam osuđen, ne znači da sam kriv"

Odbrana Hodžića uputila apelaciju Ustavnom sudu BiH: "To što sam osuđen, ne znači da sam kriv"

Kako pojašnjava ovaj stručnjak, ovo blokira apelacije brojnih građana Bosne i Hercegovine, a posebno je kritično upravo za osuđeni trojac, jer bi se moglo desiti da im kazna istekne prije nego što dobiju odluku Ustavnog suda BiH.

Prema mišljenju našeg sagovornika, da je Ustavni sud BiH popunjen, na odluku bi se čekalo godinu dana, ali ovako Novalić, Hodžić i drugi apelanti moraju čekati ne samo na imenovanje Vukoje (ili drugog sudije iz FBiH), već barem jednog sudije iz entiteta RS. 

Kako dalje objašnjava profesor Trlin, problem je i u tome što bez relevantne presude Ustavnog suda BiH, najveće pravne instance u našoj zemlji, apelanti ne mogu ići dalje ka Europskom sudu za ljudska prava, zato što, tehnički gledano, dok US BiH ne donese odluku, nisu iscrpljeni svi pravni lijekovi iz naše zemlje, što je preduvjet za apelaciju sudu u Strasbourgu. 

U svakom slučaju, Novalić, Hodžić i Solak će, kako se čini prema aktuelnom stanju, morati da odsluže svoje kompletne kazne. Jedina druga opcija bila bi pomilovanje, ali ono može doći samo od Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Dva od tri aktualna člana Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Denis Bećirović, su već odbila da razmatraju ovaj slučaj te naveli da bi sigurno glasali 'protiv' ako bi došao na dnevni red. 

Ukupno 15 godina za osuđeni trojac, Jelka Miličević oslobođena

Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom, a potvrdio drugostepenom, osudio bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i vlasnika firme F.H. Srebrena malina Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.

Tadašnja federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije