Sud BiH odbio žalbe advokata Solaka i Hodžića. Kada će sa Novalićem završiti u Vojkovićima?

4
A. S.
Sud BiH odbio žalbe advokata Solaka i Hodžića. Kada će sa Novalićem završiti u Vojkovićima?
Foto: Kolaž / Fahrudin Solak, Fikret Hodžić

Sud Bosne i Hercegovine donio je u utorak, 12. marta, pravosnažno rješenje kojim se odbijaju žalbe advokata osuđenih Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića, o odgodi izvršenja kazne zatvora, potvrđeno je portal Radiosarajevo.ba.

Kada će u zatvor Fadil Novalić, bivši premijer Federacije BiH osuđen na četverogodišnju kaznu zatvora u aferi "Respiratori" i ostali osuđeni akteri, još se ne zna.

Zatvorsku kaznu je Fadil Novalić trebao početi služiti 6. marta, kako je to odredio Sud Bosne i Hercegovine koji je izrekao presudu još 27. januara.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

I dalje su na slobodi su Novalić, Fahrudin Solak, kao bivši direktor Civilne zaštite Federacije BiH, i Fikret Hodžić, vlasnik firme "FH Srebrena malina".

Sva trojica uputili su molbe za odgodu služenja zatvorske kazne. Zatim su se žalili na rješenja Suda BiH kojima su te molbe odbijene i čeka se konačna odluka Suda BiH.

Kako su advokati kazali za portal Radiosarajevo.ba, zakon nije propisao rok u kojem sudovi moraju odlučiti o molbama ili žalbama.

Danas je stigla odbijenica za Solaka i Hodžića. Za Novalića se iz Suda BiH još nisu oglasili. Kada će? Odluka bi mogla biti poznata do petka, 15. marta. 

Podsjetimo, Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom, a potvrdio drugostepenom, osudio bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i vlasnika firme F.H. Srebrena malina Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.

Sud BiH objavio punu presudu u predmetu protiv Novalića i ostalih
Foto: Printscreen: Sud BiH objavio punu presudu u predmetu protiv Novalića i ostalih

Tadašnja federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.

Punu presudu Apelacionog vijeća moguće je pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije