Da li će nakon Fadila Novalića, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić zatražiti pomilovanje?

14
I. M.
Da li će nakon Fadila Novalića, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić zatražiti pomilovanje?
FOTO: Radiosarajevo.ba / Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i Fadil Novalić

Osuđeni bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić zatražio je pomilovanje nakon što je osuđen na četiri godine zatvora te se sada očekuje odluka Komisije za pomilovanje nakon koje će konačnu odluku donijeti Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. 

Zajedno sa Fadilom Novalićem osuđeni su i suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak (6 godina), kao i vlasnik firme F.H. Srebrena malina Fikret Hodžić (5 godina). 

Provjerili smo sa njihovim advokatima da li će i oni, po uzoru na bivšeg premijera FBiH Fadila Novalića, zatražiti pomilovanje u nadi da izbjegnu zatvorsku kaznu.

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

Advokatica Fahrudina Solaka Marsela Bajramović nije imala komentar na pitanje Radiosarajevo.ba o mogućem traženju pomilovanja njegovog klijenta.

"Nemam zaista komentar", kazala nam je advokatica Marsela Bajramović.

Drugi njegov advokat Kadrija Kolić, također je odbio dati komentar. On nam je postavio kontrapitanje "da li biste iskoristili pravo koje vam je zakonom omogućeno", a što bi moglo ukazati na to da će zahtjev za pomilovanje, ipak, biti upućen.  

Advokatica Fikreta Hodžića Mirna Avdibegović nije odgovorila na naše pozive. Pokušali smo kontaktirati i samog Fikreta Hodžića, kao i Fahrudina Solaka, ali nisu odgovorili na naše pozive.

Ukoliko Hodžić i Solak podnesu zahtjev za pomilovanje, čeka ih ista procedura, kao i Novalića, što podrazumijeva da u skorije vrijeme neće otići u zatvor.

Fadil Novalić kao na iglama: Osuđeni bivši premijer FBiH čeka odluku Predsjedništva o pomilovanju

Fadil Novalić kao na iglama: Osuđeni bivši premijer FBiH čeka odluku Predsjedništva o pomilovanju

Podsjetimo, Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom, a potvrdio drugostepenom, osudio bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i vlasnika firme F.H. Srebrena malina Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.

Sud BiH objavio punu presudu u predmetu protiv Novalića i ostalih
Foto: Printscreen: Sud BiH objavio punu presudu u predmetu protiv Novalića i ostalih

Tadašnja federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.

Punu presudu Apelacionog vijeća moguće je pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije