Odbrana Hodžića uputila apelaciju Ustavnom sudu BiH: "To što sam osuđen, ne znači da sam kriv"

8
L. Memčić
Odbrana Hodžića uputila apelaciju Ustavnom sudu BiH: "To što sam osuđen, ne znači da sam kriv"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Fikret Hodžić i Mirna Avdibegović

Odbrana Fikreta Hodžića, vlasnika firme "Srebrena malina" koji je osuđen na pet godina zatvora u predmetu "Respiratori", podnijela je apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine danas, 16. februara.

Ovu informaciju za portal Radiosarajevo.ba potvrdila je advokatica Fikreta Hodžića Mirna Avdibegović navodeći da je ugrožena vladavina prava.

U ovoj apelaciji su, kako kaže, ukazali na sve povrede počinjene prilikom donošenja presuda pred Sudom BiH.

Konaković: Izetbegović i Komšić su omogućili da MUP Srbije vršlja po BiH kad god poželi

Konaković: Izetbegović i Komšić su omogućili da MUP Srbije vršlja po BiH kad god poželi

"Najvažnije su povreda prava na pravično suđenje usljed činjenice da je Hodžić pravosnažno osuđen za krivično djelo koje mu po svojoj pravnoj kvalifikaciji nikada nije stavljeno na teret optužnicom, to je zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383 Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Pri tome je izvršena izmjena činjeničnog opisa na način koji mu, također, nikada nije stavljen na teret", kazala je Avdibegović.

Odbrana smatra da se radi o ključnim povredama jer se Fikret Hodžić nikada nije mogao braniti od takvih navoda pred redovnim sudom u pogledu elemenata navedenog krivičnog djela.

"Njegova prva saznanja o ovoj kvalifikaciji i izmijenjene činjenice su izricanje prvostepene presude. Pri tome redovni sud nije izvršio prekvalifikaciju u smislu člana 280. stav 2. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, jer je Hodžića istovremeno oslobodio po istom činjeničnom opisu za sva krivična djela za koja ga je tužilaštvo teretilo, a osudio ga za novo krivično djelo. Još jedna od povreda na koju smo ukazali kroz apelaciju jeste da u konkretnom slučaju nije mogla biti ni izvršena prekvalifikacija, jer činjenični opis radnji djela koje su Hodžiću kroz potvrđenu optužnicu stavljene na teret ne sadrži ni jedan element krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. KZ-a FBiH.

Fikret Hodžić: "Ja sam dobio pet godina zatvora. Idem u Vojkoviće za 10-15 dana"

Fikret Hodžić: "Ja sam dobio pet godina zatvora. Idem u Vojkoviće za 10-15 dana"

O svemu ovome, navodi da presude ne sadrže nikakvo obrazloženje, 'a to je jedno od osnovnih prava svakog građanina u postupku pred sudom'.

"Sve što se navodi je da dokazi, kako se u drugostepenoj presudi kaže impliciraju odgovornost Fikreta Hodžića. Ovo nije standard dokazivanja, jer se traži da se činjenice utvrde van razumne sumnje i da se konkretizuje svaka radnja koja se optuženom stavlja na teret. I ne samo to, nego je prilikom osude Hodžića izvršena nedozvoljena kombinacija dva krivična zakona, jer je osuđen po Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pri čemu je Sud BiH na ključni element ovog krivičnog djela primijenio odredbu Krivičnog zakona Republike Srpske, što je apsolutno nedozvoljeno", kazala je Avdibegović.

Na društvenim mrežama oglasio se i Fikret Hodžić.

"Ustavni sud je sljedeća instanca. Kada vas unaprijed osude, onda ste osuđeni da dokazujete nevinost. To što sam osuđen, ne znači da sam kriv. I, zato, nastavljamo pravnu bitku", kazao je Hodžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije