Stolac: Emin Čekro dobitnik literarne nagrade „Enes Ratkušić“

0
Radiosarajevo.ba
Stolac: Emin Čekro dobitnik literarne nagrade „Enes Ratkušić“
Radiosarajevo.ba / Literarni konkurs „Enes Ratkušić“

Udruženja Stočana „Bregava“ danas je dodijelilo nagrade za najbolje radove literarnog konkursa „Enes Ratkušić“, raspisanog za stolačke maturante krajem 2020 godine, o temi “Moj Stolac, moji snovi“.

Prva nagrada i novčani iznos od 300 KM pripala je Eminu Čekri, uz novčani iznos od 200 KM druga nagrada dodijeljena je Dei Makitan, dok je treća nagrada sa 100 KM pripala Seleni Karabtaka.

Stručni žiri u sastavu Filip Mursel Begović, glavni i odgovorni urednik magazina STAV (predsjednik), Hasan Eminović, novinar i publicist (član) i Jasminko Šarac, književnik (član),prilikom gradiranja pristiglih radova rukovodio se osnovnim odrednicama književne i publicističke zaostavštine rahmetli Enesa Ratkušića

Prema ocjeni žirija svi pristigli radovi su izuzetne kvalitete i što je najbitnije odišu svježinom mladalačke misli, što na sebi svojstven i ilustrativan način govori o zanosu i zaljubljenosti mladih Stočanki i Stočana u svoj grad i njegove bistrine, bilo one davnašnje ili svakodnevne, dakle posljedično tome i o njegovoj budućnosti, uprkos ovim vremešnim zavrzlamama aktuelnog civilizacijskog usuda.

Literarni konkurs „Enes Ratkušić“ - undefined

Radiosarajevo.ba: Literarni konkurs „Enes Ratkušić“

„Dok sam čitao radove, bez zadrške, mogu slobodno reći da je zaista bilo ugodno grijati se novim nadama i radovati se svitanjima novih ozarenja, bujanju iskonskog htjenja ovih mladih ljudi da Stolac prikažu kao najljepše mjesto na svijetu, najpoželjnije za puni rad i angažman, što u njihovim zbiljama Stolac zaista i jeste.“, istaknuto je u obrazloženju stručnog žirija koje je pročitao Hasan Eminović.

Okupljene članove Udruženja, učesnike na konkursu Eminović je podsjetio na inspiracijska ishodišta rahmetli Enesa Rakušića u književnom, publicističkom i novinarskom radu, kao što su odgovornost, savjest, briga za bolje i pravednije društvo, nepokolebljivost u definiranju životnih stavova i istrajnost u činjenju dobrih dijela.

Literarni konkurs „Enes Ratkušić“ - undefined

Radiosarajevo.ba: Literarni konkurs „Enes Ratkušić“

„I zato je važno da imamo ovu nagradu, da čitajući Enesa, još više rasplamsavamo ljubav ne samo prema Stocu već prema osnovnim vrijednostima života koje su njegovali naši preci na ovim prostorima“, kazao je Eminović.

Za prvonagrađeni rad Eminović je kazao da pored izuzetne literarne vrijednosti ima potrebnu dubinu misli i osebujna nepatvorena osjećanja kakvu je njegovao Enes Ratkušić. „U njemu autor razgovara sa Gradom kao sa živim bićem, koje s njim dijeli istu sudbinu“, istakao je Eminović.

Na karaju programa Enesova supruga Suada Ratkušić menadžmentu škole poklonila nekoliko primjeraka svih objavljenih Enesovih knjiga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije