Šta valja, a šta ne valja raditi na Vaskrs?

Radiosarajevo.ba
Šta valja, a šta ne valja raditi na Vaskrs?
Arhiv / Vaskršnja jaja
Hristos Vaskrse!

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik. Toga dana je Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih, pobijedio smrt i svim ljudima, od Adama i Eve do zadnjeg čovjeka na Zemlji, darivao vječni život.

Iz teološke perspektive, Vaskrs predstavlja najvažniji hrišćanski praznik, a njime se izražava radost zbog konačne pobjede sina Božjeg nad smrću i progonstvom. 

Pravoslavci obilježavaju Vaskrs: Najveći hrišćanski praznik

Prema tumačenju nekih protestanata, ne Vaskrs, već Veliki petak predstavlja najveći hrišćanski praznik, zato što se čovječanstvo već Isusovom smrti, a ne njegovim vaskrsnućem oslobodilo grijehova.

Ipak, ta teorija negira postojanje života poslije smrti, pošto Isus po Svetom pismu smrt pobijeđuje tek svojim vaskrsnućem. Mnogi hrišćani u tome i vide smisao i značenje Vaskrsa.

Za Vaskrs su vezani brojni narodni običaji. Postojao je običaj da se jajima djeci trljaju obrazi, i da se ukućani umivaju vodom u kojoj su jaja prenoćila.

U vodu za umivanje valja da se stave i drijen, bosiljak i zdravac. Ovaj običaj je i dalje prisutan u mnogim seoskim područjima, ali se vjeruje i da bi ovakvu vodu odmah trebalo potrošiti, jer ako prenoći može da donese nesreću!

Prvo jaje ofarbano u crveno naziva se čuvarkuća, čuvar, stražar, stražnik… Za njega se vjeruje da ima posebnu moć, pa se zato koristilo u magiji plodnosti, ali i za zaštitu ljudi i ljudskog zdravlja.

 

Narodni običaji i vjerovanja

- Ujutro se treba umiti vodom u kojoj su preko noći odstajali drenak, zdravac, bosiljak i crveno jaje, to donosi dobro zdravlje.
– Djecu valja protrljati crvenim jajetom po obrazima, da budu zdrava i rumena.
– Vjeruje se da na Vaskrs valja zorom ustati, a ne valja zaspati prije ponoći jer će se, u protivnom, spavati cijelog ljeta i ništa se neće uraditi.
– U nekim krajevima Srbije uskršnje jaje treba zakopati u mravinjak, jer se vjeruje da to donosi sreću i napredak u domaćinstvu.
– Čuvarkuća se čuva i da bi se, ako počne grad, iznijela pred kuću. Ona, veruje se, zaustavlja ovu elementarnu nepogodu.
– Ljuske ofarbanih jaja treba dobro smrviti da vještice u njima ne bi mogle da se prevoze preko vode.
– Za ovaj dan svaki ukućanin treba da dobije nešto novo od odjeće i obuće. Za odlazak u crkvu i svečani ručak oblači se najlepša odjeća.
– Vjeruje se da su u sedmici od Uskrsa do Tomine nedelje vrata raja otvorena i da duše svih koji u tim danima umru idu pravo u raj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije