Zašto se boje jaja tokom Uskrsa i Vaskrsa?

Radiosarajevo.ba
Zašto se boje jaja tokom Uskrsa i Vaskrsa?
Foto: Fena / Vrijeme za druženje, okupljanje prijatelja i slavlje

Uskrs i Vaskrs su blagdani najprepoznatljiviji po jednom običaju - bojenju jaja. Ali, zašto ljudi boje jaja povodom ovih blagdana - National Geographic Srbija je navela pet teorija kao mogućih odgovora na ovo pitanje.

Jaja se boje u ovo doba godine kao proslava početka proljeća. Kao simbol rađanja, boje se u bojama proljeća i poklanjaju porodici i prijateljima. Ova simbolika se uklopila o kršćansko uvjerenje o uskrsnuću Isusa.

Neki tvrde da je ovo tradicija iz Mesopotamije. Mjesečni katolički magazin koji je postojao iz 1878. do 1908. godine je pisao o ranim kršćanima iz Mesopotamije koji su bojenjem jaja imitirali Isusovu prolivenu krv tokom njegovog raspeća. Ovu tradiicju je potom preuzela i održala crkva,

U vezu s bojenjem jaja se dovodi engleski kralj Edvard I koji je u 13. vijeku zatražio da se 450 jaja oboji i dekorište zlatnim lišćem kako bi ih poklonili ostatku kraljevstva za Uskrs.

Postoji legenda prema kojoj je Marija Magdalena tri dana poslije Isusovog raspeća posjetila njegov grob noseći korpu s kuhanim jajima kako bi podijelila ostalim ženama koje tuguju nad Hristovim grobom.

Nakon što je stigla, kamen sa ulaza u grobnicu je bio pomjeren, a grob prazan. U tom trenutku su jaja u korpi pocrvenila.

Druga legenda koja se vezuje za Mariju Magdalenu je da je otišla da sretne vijesti razglasi rimskom osvajaču Tiberijusu nakon Isusovog uskrsnuća. On je na ovu vijest odogovorio: "Krist je uskrsao isto kao što je to jaje crvene boje" - u tom trenutku je Marija Magdalena u ruci držala jaje. Nakon što je osvajač izgovorio ovu rečenicu, jaje je pocrvenilo.

U istočnoj Evropi se ovaj običaj pripisuje Mariji-Bogorodici koja je bila prisutna na raspeću svojeg sina na Veliki petak. Prema predanju, sa sobom je ponijela kuhana jaja na koja je kapnula krv sa Isusovih rana čime su se jaja obojila u crveno.

S druge strane, tvrdi se da je Marija preklinjavši vojnike da budu manje okrutni prema njenom sinu, poklonila svakom po jaje, a da su njene suze padajući na jaja bojila ih u specifičnu crvenu boju, navodi National Geographic Srbija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije