Uskrs u Kotor Varoši: Porodica Marić ima 50 članova

Anadolija
Uskrs u Kotor Varoši: Porodica Marić ima 50 članova
Foto: AA / Uskrs u porodici Marić

Ilija i Mara Marić iz Šibova, kod Kotor Varoši, današnji Uskrs, koji oblježavaju katolički vjernici, dočekali su sretni jer im dolaze članovi porodice koji inače žive u inostranstvu.

Iako se nikada ne sastane kompletna porodica Marići se vesele za svaki praznik koji obilježavaju jer su sigurni da će im doći neko od potomaka. Ilija Marić rekao je da kompletna porodica ima oko 50 članova, jer ima šest kćerki, dva sina, 25 unuka i 15 praunuka, a sretan je kaže kad ih se okupi bar polovina.

Na današnji praznik Iliji i Mari došla su dva sina, snahe i unuci pa će ovaj praznik obilježiti tradicionalno .

"Spremaju se jaja, sveti kruh, koji se blagosilja u crkvi. Na Uskrs ujutro prije kave i bilo čega jede se posvećeni kruh i meso i jaja", kazao je Ilija i dodao da se na tom doručku, u ukrašenoj kući okupe svi prisutni članovi porodice.

Ovu porodicu posjetili su tokom Uskršnjeg doručka. Nakon molitve koju predvodi baka Mara članovi porodice takmičili su se u tucanju šarenim jajima, a privilegija pobjednika je da može zadržati jaje poraženog.  Nakon doručka svi zajedno odlaze u obližnju crkvu na misu.

"Nikad se ne sastajemo svi. To je teško jer su jedni u Austriji, pa Njemačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji po svim tim zemljama. Kada ko može doći, tada i dođe. Obično se sastajemo i najviše nas dođe ovako kada je veliki praznik kao što je Uskrs, Nova Godina, Božić, Sveti Rok koji se ovdje slavi, Sveti Anto i sveci koji su uobičajeni da se slave", kaže Ilija Marić.

Okupljanje porodice zavisi i od poslodavaca, a kao jedan od većih problema Ilija je izdvojio gužve na graničnim prelazima, jer se po tri, četiri dragocjena sata čeka na ulazak iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.  On ima razumijevanja za potrebne kontrole na granicama, ali kako kaže nije mu jasno da u današnjem vremenu uz svu tehnologiju "ide sporije nego prije 20 godina".

"Najviše se veseli baba i ja. Mi smo ovdje najviše sami, kada odu, kada prođe Uskrs i Božić i drugi praznici dvorište ostane prazno. Onda se par dana žalosno hoda po praznom dvorištu gdje nigdje nikog nema. Veselje je najveće kad dolaze ti praznici, uvijek se veselimo sigurno će doći naši, makar 50 posto, a i komšija brojnih", kazao je Marić.

Osim Ilije i Mare Marić Uskrsu i drugim praznicima vesele se i drugi članovi porodice koji imaju priliku posjetiti rodni kraj.

Milica Marić, snaha Ilije i Mare rođena je u susjednom selu, a presretna je u praznike kao što je Uskrs.

"Najsretnija sam kada dođemo ovdje. Mojih roditelja nema, imam njih, kao da su moji roditelji, tako nam je lijepo", rekla je Milica Marić.

Najbolje bi kaže bilo kada bi se svi mogli okupiti, jer je i danas mnogo onih koji nedostaju za prazničnom trpezom, ali bez obzira na to Uskrs je za nju praznik za koji osjeća sreću kakva se može samo poželiti.

"Osjećam se toliko sretna i najveće mi je zadovoljstvo kada dođemo ovamo, kada smo zajedno s ovim roditeljima koji su ostavljeni i ostali samo. Postavljam se u svoju priliku, kada bi ja tako. Imam djecu i dok smo mi živi mi ćemo ih posjećivati", dodala je Milica Marić.

Na tom području, kaže Ilija, osim katolika žive i pravoslavci i muslimani, a za današnje odnose rekao je da nije kao nekada, ali i da su svi problemi svedeni na minimum. Ljudi se druže, rade zajedno, pomažu jedni drugima, čestitaju praznike...

"Narod je shvatio, narodu se više ne može zaobilaziti istina, kriv je onaj, pa je to što je uradio - uradio. Sada narod zna da je neko to zakuvao da je pripremio scenario, a narod je koštalo", rekao je Ilija.

Svima je poručio da treba da idemo ka miru.

"Mir je najpotrebniji i Isus je rekao 'Mir vama', narodu mir, žrtvovao se, a šta je taj mir - ako smo mi u miru sa svim selima, ljudima, raznim vjerama, nacijama ko nam šta može? Ne može niko ali ako se mi svađamo, ako ne podnosimo jedni druge vjerovatno je to dobra podloga za one koji žele da naruše mir", dodao je Ilija Marić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije