Srebrenik: Festival 'Žetva' prikazuje težak put od pšeničnog zrna do štruce hljeba

Radiosarajevo.ba
Srebrenik: Festival 'Žetva' prikazuje težak put od pšeničnog zrna do štruce hljeba
/ FEstival Žetva Srebrenik
Koliko je vrijeme žetve važno za život općine Srebrenik pokazuje i tradicionalna manifestacija koja se održava svakog jula.

Međunarodna manifestacija "Žetva" održat će se u subotu 16. jula, po deseti put, a mjesto održavanja je naselje Hrgovi Gornji, Etno dvorište Marojević,.

U općini Srebrenik kažu da je ova manifestacija jedinstvena u Bosni i Hercegovini, a ujedno i vrlo lijep primjer održavanja i prikaza tradicionalnog načina žetve pšenice u našim krajevima.

"Žetva pšenice, uz bogat folklor i narodne nošnje naših naroda, s dosta tradicionalne muzike i veselja, lijepa su prilika za druženje, podsjećanje na davna vremena, težački način života i put do kruha odnosno hljeba. Ova manifestacija je već godinama i međunarodna, jer se slične manifestacije održavaju u Županji – R. Hrvatska, i u Subotici – R. Srbija, gdje naši kosci – žeteoci odlaze na ove manifestacije, a nama iz ovih gradova dolaze gosti na našu Žetvu. U prvoj suboti mjeseca jula, žetva je u Županji, u drugoj u Subotici, a treća je rezervirana za našu Žetvu u Hrgovima Gornjim", kaže za Radiosarajevo.ba Esad Dedić iz Općine Srebrenik. 

"Ova manifestacija ima velik značaj u očuvanju kulturno historijskog i nematerijalnog blaga Bosne i našeg kraja; hrvatskog, bošnjačkog i srpskog stanovništva i njihovih običaja, koji iz godine u godinu kroz Žetvu čuvaju svoju tradiciju ali i suživot, uvijek prepoznatljiv u ovim našim krajevima", istaknuo je Dedić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije