Najbolji kosci takmičili se na Kupresu

M. K.
Najbolji kosci takmičili se na Kupresu
“Dani kosidbe na Kupresu” tradicionalna je manifestacija koja se održava svake godine početkom jula, tačnije prve nedjelje u julu.

Deseti put su se u okviru Dana kosidbe takmičili kosci na Kupresu u košenju trave. Smatra se da je tradicija takmičenja u košenju duga oko 250 godina.

„Značaj ove manifestacije je tradicijski. Prema nekim spisima, preko 250 godina se održavaju ova takmičenja, no tačan datum se ne zna“, kazao nam je jedan od organizatora današnjeg takmičenja na Strljanici na Kupresu Domagoj Turalija.

Uz zvuke tradicionalne pjesme i oštrenja kosa danas su se takmičili mladi i stari kosci, tačnije njih 6 mladih i 12 iskusnih.

Pravilo takmičenja je da svi kosci moraju biti u narodnim nošnjama, a ocjenjuju se brzina, širina, čistoća i potkošanje. Kose za košenje trave na Kupresu, kako nam kažu takmičari, moraju biti takozvane kovanice, posebno rađene za košenje planinske trave.

Nije isto, kako kažu, kositi u ravnici i na preko 1.000 metara nadmorske visine.

Saznali smo i da je na ovogodišnjem takmičenju najviše kosa kovanica načinjeno u Mrkonjić-Gradu. Takmičenje u kosidbi na Kupresu održavalo se od davnina, a prekidano je samo za vrijeme ratova.

Na ovogodišnjem jubilarnom desetom takmičenju prijavili su se kosci iz različitih dijelova BiH, a mi smo kratko porazgovarali s Mirkom Kecmanom iz Bosanskog Petrovca.

„Kosac se za takmičenje sprema tokom čitave godine, izuzetno je važna fizička spremnost a i stalna praksa“, kaže Mirko koji je drugi put na takmičenju na Kupresu i dodaje da i u Bosanskom Petrovcu ima dobrih kosača koji svoje sposobnosti pokazuju na takmičenju Prva kosa Grmeča. 

Mirko je na današnjem takmičenju završio treći po redu, ali, kaže, to ne znači ništa jer četiri kriterija presuđuju pobjednika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije