Sramotno: Vandali oštetili ulaz u gradu "Prosvjete", na potezu policija

5
Radiosarajevo.ba
Sramotno: Vandali oštetili ulaz u gradu "Prosvjete", na potezu policija
Foto: Radiosajevo.ba / Ilustracija / SKPD Prosvjeta

SPKD "Prosvjeta" Sarajevo sa žaljenjem obavještava javnost da je prije nekoliko noći, od strane nepoznatih lica, oštećen ulaz u zgradu Društva, prilikom kojeg su ciljano uništene ploče na kojima je na oba zvanična pisma u Bosni i Hercegovini bilo ispisano ime našeg Društva-Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" Sarajevo, te naziv Prosvjetine biblioteke.

Napominju da je sama zgrada, koja je izgradena 1912., nacionalni spomenik BiH, te da je nedavno obnovljena i otvorena biblioteka jedna od najstarijih javnih biblioteka u Sarajevu i BiH, koja je kroz prošlost služila svim stanovnicima Sarajeva i BiH, "te bila mjesto susreta, prosvjećivanja i promocije kulture".

"Iskreno se nadamo da će nadležne institucije pronaći i kazniti izvršioca ili izvršioce, posebno ako imamo u vidu da se Prosvjetin dom, kao jedno od najreprezentativnijih zdanja grada Sarajeva, nalazi u samoj centralnoj gradskoj jezgri, te smatramo da je jedno ovakvo antivcivilizacijsko djelo, ustvari čin neodgovornih pojedinaca. SPKD "Prosvjeta" i u teškim vremenima devedesetih godina prošlog vijeka je nastavljala svoj rad u Sarajevu, bez bojazni i zadrške, kao što to činimo i danas", saopćeno je iz SPKD "Prosvjeta". 

EUFOR uputio važnu poruku političarima u BiH

EUFOR uputio važnu poruku političarima u BiH

Svečani božićni koncert oduševio publiku u Narodnom pozorištu

Svečani božićni koncert oduševio publiku u Narodnom pozorištu

Istovremeno, dodaju da SPKD "Prosvjeta" ostaje opredjeljena svom cilju i dalje, a to je očuvanje
baštine i tradicije, čuvanje i promocija srpskog jezika, kulture i ćirilićnog pisma, što je i neodvojivio dio istorije, bašine i kulture BiH i svih njenih naroda, "i da ćemo i dalje nastaviti raditi u bliskoj saradnji i prijateljstvu sa ostalim temeljnim organrzacijama kulture naroda Bosne i Hercegovine, u onom duhu saradnje i zajedničkog rada koji nas vodi već 120 godina.

Saopćenje su uz SPKD "Prosvjeta", podržali i potpisali predsjednici društava koje čine Međukulturno vijeće BiH - BZK "Preporod", HKD "Napredak" i JHKPD "La Benevolencija".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije