Skandalozno: Ukraden nacionalni spomenik BiH?!

27
Radiosarajevo.ba
Skandalozno: Ukraden nacionalni spomenik BiH?!
Foto: Radiosarajevo.ba / Žestoke reakcije na nestanak Čajničkog evanđelja!

Brojna bosanskohercegovačka blaga pokradena su iz naše zemlje u minulim stoljećima, a posebno u toku agresije 1990-ih.

Na ovo je mnogo puta do sada upozoravao profesor emeritus Enver Imamović, tvrdeći da je kulturno-historijska baština završavala na crnom tržištu umjetnina.

Javnost očekuje odgovor da li je slična sudbina zadesila i čuveno Čajničko evanđelje, pokretno dobro – nacionalni spomenik BiH, koje se čuva, ili čuvalo, u Muzeju Crkve Uspenja Bogorodice i Crkve Vaznesenja Hristovog u Čajniču.

Učenica u Srbiji došla na maturu sa traktorom: 'Nema čega da me bude sramota, ja sam sa sela'

Učenica u Srbiji došla na maturu sa traktorom: 'Nema čega da me bude sramota, ja sam sa sela'

Zašto BiH ne traži povrat svog nacionalnog blaga iz inozemstva

Zašto BiH ne traži povrat svog nacionalnog blaga iz inozemstva

Vrijedan izvor istraživanja

Inače, Čajničko evanđelje jedina je srednjovjekovna rukopisna knjiga bosanske provenijencije koja je do danas (bila) sačuvana u Bosni i Hercegovini. Knjiga je prema osobenostima jezika datirana u rani XV vijek, a nastala je na tlu istočne Bosne. Ovo djelo predstavlja neobično vrijedan izvor za filološka istraživanja.

Da je Čajničko evanđelje izneseno iz BiH, odnosno ukradeno, upozorila je dr.sc. Erma Ramić-Kunić, naučna saradnica u Institutu za jezik Univerziteta u Sarajevu.

Ona je na svom Facebook profilu sinoć, otkrivajući ovu poraznu činjenicu konstatirala "da se niko ne pita gdje, kada, kako, te da se uopće ne osvrće na tu činjenicu" o nestanku bh. nacionalnog spomenika.

Inače, odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Vlada RS-a dužna je da obezbijedi pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju i prezentaciju nacionalnog spomenika.

"Ovih dana saznajem da je neko otuđio Čajničko evanđelje iz Bosne i Hercegovine. Čajničko evanđelje je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i jedini rukopis crkvenoga karaktera koji se čuva u Bosni i Hercegovini. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na osnovu člana V stav 4. Aneksa 8. Odobrenje za privremeno iznošenje nacionalnog spomenika iz Bosne i Hercegovine u smislu prethodnog stava daje Komisija, ukoliko bude nedvosmisleno utvrđeno da to neće ni na koji način ugroziti nacionalni spomenik. Komisija u svom odobrenju za privremeno iznošenje nacionalnog spomenika iz Bosne i Hercegovine utvrđuje sve uslove pod kojima se to iznošenje može izvesti, rok za povratak dobra u zemlju, kao i zaduženja pojedinih organa i institucija na obezbjeđenju tih uslova, te o tome obavještava Vladu RS, nadležnu službu bezbjednosti, carinsku službu Bosne i Hercegovine i JAVNOST", podsjeća dr. Ramić-Kunić.

Otvorena izložba Nacionalno blago BiH

Otvorena izložba Nacionalno blago BiH

Državni skandal

Zašto - pita ona - Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika sve vrijeme šuti?

"Na službeni dopis nisam dobila odgovor! Kako je moguće da je rukopis nestao, a da Komisija šuti i javnost o tome ništa ne zna. Da li je i ko je dao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine? Ko je i kada otuđio i sakrio nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine? Posebno mi je zanimljivo što su obje moje knjige posvećene rukopisu, u posljednje vrijeme tražene i pokupovane? Nadležne institucije sve da se uključe jer je ovo DRŽAVNI SKANDAL", napisala je Ramić-Kunić, uz pitanje zašto Faruk Kapidžić piše o tome tek sada, kada je ona poslala dopis?

"Rukopis je očito mjesecima izvan granica države kojoj pripada. I da, za sve ostale: rukopis je bosanski!", poručila je Ramić-Kunić.

Kapidžić: Neka glavni baja kaže

Sinoć se o svemu u svome stilu oglasio i Faruk Kapidžić, predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

"Neka glavni baja, bosanski pravoslavac prvo kaže, a ako ne zna neka sazna, gdje se nalazi Čajničko evanđelje pa onda neka se bavi formiranjem vlasti sa 'odabranim muslimanima'. Jedan takav samoodabrani mu može pomoći u tome, jer gdje je šta vrijedno i skupocjeno tu je i on. Čajničko evanđelje za našu državu, a pogotovo za svakog vjernika bilo koje konfesije jeste duhovna i vjerska neprocjenjiva vrijednost, dok za obične hoštaplere je nažalost samo ogromna materijalna procjenjiva vrijednost.

Ako se možda neko nekada usudio materijalno procijeniti tu vrijednost onda se taj isti možda nekada usudio i tu vrijednost 'sakriti'. S obzirom na to da su sadašnja dva člana Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH obavijestili sve nadležne organe i institucije o onome što su bili obavezni obavijestiti, isti će morati prije ili kasnije odgovoriti da li je, a ako jeste gdje, kada, ko i kako 'sakrio' nacionalno blago", napisao je Kapidžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (27)

/ Povezano

/ Najnovije