ALU / Glavni grad BiH dobio još jedan nacionalni spomenik

25. 06. 2021. u 14:24:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Još jedno djelo čuvenog arhitekte Karla Paržika u glavnom gradu naše zemlje postalo je nacionalni spomenik.

Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, zgrada Akademije likovnih umjetnosti proglašena je nacionalnim spomenikom BiH.

Nekadašnja evangelistička crkva u Sarajevu izgrađena za vrijeme austrougarske uprave u periodu od 1899. do 1911. godine, novu namjenu dobila je 1980-ih godina kada je tu smještena Akademija likovnih umjetnosti.

Tako je prva i jedina evangelistička crkva izgrađena za vrijeme austrougarske uprave postala mjesto na kojem se i danas školuju student Univerziteta u Sarajevu a ovaj reprezentativni objekt prepoznatljiv je turistički simbol na obali Miljacke.

Na jučerašnjoj sjednici, na listu nacionalnih spomenika naše zemlje također je upisano i Arheološko područje sa antičkim objektom na području Gromile u općini Kreševo. Nekadašnji rudnici željeza, srebra i arsena koji datiraju iz rimskog doba dokazuju naseljenost ali i postojanje privredne aktivnosti na području današnje Srednje Bosne.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)