SNSD i HDZ vrše pritisak na Sud BiH da poništi odluku o izboru novog sastava CIK-a!

Radiosarajevo.ba
SNSD i HDZ vrše pritisak na Sud BiH da poništi odluku o izboru novog sastava CIK-a!
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Susret Dodika i Čovića

Politički centri moći predvođeni liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, kao i čelnikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem, ne mire se sa izborom novog sastava Centralne izborne komisije (CIK).

Piše: Faruk Vele

Dok CIK BiH upozorava javnost da je ozbiljno ugrožen izborni proces u BiH, SNSD i HDZ BiH vrše pritisak na Sud BiH kako bi poništio izbor novog vodstva CIK-a u martu ove godine, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Politički pritisci

To dovoljno govori o činjenici ko je u prethodnim godinama vodio izborne procese u BiH i za čiji interes rađeno, te zašto je, primjerice, Ambasada Ruske Federacije hvalila CIK BiH.

Podsjetimo, Predstavnički dom Parlamenta BiH je sredinom marta ove godine smijenio Branka Petrića i Novaka Božičkovića i izabrao nove članove CIK-a Vanju Bjelicu-Prutinu i Jovana Kalabu. U međuvremenu, Željko Bakalar izabran je 30. juna za novog predsjednika Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine. On je na toj funkciji naslijedio Vanju Bjelica–Prutinu.

Postupajući u skladu sa zaključkom s 24. sjednice Centralne izborne komisije BiH, CIK BiH je danas upoznao javnost sa do sada donesenim presudama i rješenjima Suda Bosne i Hercegovine u predmetima sudskog preispitivanja odluka Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine o stupanju na funkciju ili prestanku funkcije člana Centralne izborne komisije BiH, te statusa člana CIK-a po isteku perioda na koji je imenovan.

Prema argumentima koje je iznio CIK, odluke o imenovanjima koje donese Predstavnički dom PSBiH nisu podložne pravnom lijeku, odnosno one se ne mogu osporiti pred bilo kojim sudom u BiH. To je vrlo jasno i decidno konstarirao upravo Sud BiH, i to presudom koja je donesena još 2007. godine. Upravo na osnovu tužbe pokrenute zbog imenovanja članova CIK-a.

Tumačenje Suda BiH

Ovu odluku Prvostepenog vijeća potvrdilo je i Apelaciono vijeće Suda BiH presudom iz 2008. godine.

Što se tiče podsjećanja čelništva SNSD-a i HDZ kako je Predstavnčki dom imenovao komisiju koja je raspisala konkurs za izbor kandidata za članove CIK-a, ali da većina u tom istom domu nije sačekala da komisija završi svoj dio posla, i tu je Sud BiH bio jasan. Izborni zakon je decidan, konstatirao je ranije Sud BiH.

Prema njihovom tumačenju, Komisija ima rok da predloži kandidate najkasnije 30 dana prije isteka mandata aktuelnom sazivu. Ukoliko to ne uradi, Predstavnički dom predlaže kandidate i bira nove članove CIK-a.

Dokument „Sudska praksa-Imenovanje i status članova CIK BiH“ javnosti je dostupan na web stranici CIK BiH. Pročitajte ga OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije