Ustavni sud BiH: Odbačen zahtjev SNSD-a o izborima

Radiosarajevo.ba
Ustavni sud BiH: Odbačen zahtjev SNSD-a o izborima
Foto: RSA / Ustavni sud BiH

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je održao na kojoj je, između ostaog, odbacio kao nedopušten zahtjev 28 poslanika u Narodnoj skupštini RS za ocjenu ustavnosti odluke Centralne izborne komisije BiH o odgađanju održavanja lokalnih izbora 2020. godine.

Obrazloženje za odbacivanje zahjteva je da Ustavni sud nije nadležan za odlučivanje, objavljeno je na službenoj stranici Suda.

Podsjetimo, riječ je o zahtjevu Kluba poslanika SNSD-a. 

U svojoj odluci Ustavni sud BiH je naveo da se "u konkretnom slučaju radi o ocjeni zakonitosti akta za koji postoji sudska zaštita pred redovnim sudom (Sudom BiH, u skladu s nadležnošću tog suda) i bez obzira na moguću ocjenu o kršenju zakona, u postupku pred Ustavnim sudom se ne može cijeniti zakonitost općeg akta (kao podzakonskog akta), već ustavnost, ako su ispunjeni uvjeti koji su već navedeni u praksi Ustavnog suda".

"Stoga, imajući u vidu tvrdnje iz zahtjeva u pogledu neustavnosti i nezakonitosti osporene odluke, koje se odnose na produženje trajanja mandata izabranih predstavnika, nemogućnost odgađanja izbora u cijelosti, razloge za odgađanje izbora zbog nemogućnosti glasanja i nepridržavanje roka do kojeg se izbori mogu odgoditi, Ustavni sud smatra da se radi o nadležnosti redovnog suda", istaknuto je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije