Hoće li se ostvariti prognoze slavne naučnice?

Radiosarajevo.ba
Hoće li se ostvariti prognoze slavne naučnice?
Foto: Al Jazeera / Ana Gligić

Broj zaraženih osoba u svijetu prešao je 13 miliona. No, broj rizičnih slučajeva prema Worldmetersu opada.

I u zemljama Zapadnog Balkana situacija se smiruje, naročito u Novom Pazaru gdje je proteklih sedmica bilo najkritičnije stanje.

Podsjetimo, slavna beogradska virologinja dr. Ana Gligić prošle sedmice u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirala je svojevrsnu eksploziju koronavirusa na Zapadnom Balkanu, posebno u Sandžaku, odnosno jugozapadu Srbije odakle ovih dana dolaze dramatični izvještaji. 

Čuvena naučnica, koja je 1972. bila na čelu tima koji je uspio izolirati virus velikih boginja (variola ili variola vera), iako u 86-godini, intenzivno istražuje, nadajući se da će pronaći trag koji će pomoći u suzbijanju pandemije i spasiti mnoge živote. 

Problem je, veli, što se COVID-19 ponaša mimo svih dosad poznatih pravila. 

"Ne znam šta se dešava. Način prenošenja, inkubacija, održavanje u spoljašnjoj sredini, sve naopako, ništa što znamo…Ne mogu protumačiti toliki broj mrtvih i oboljelih u jednom danu sa ovim izvještajima da se prenosi samo kapljično. To je nemoguće! Analizirala, gledala, uspoređivala s onim što znam o prirodnim žarištima koje sam istraživala u bivšoj Jugoslaviji i na drugim terenima. Ovo se ne može uporediti sa bilo čime. On se (virus) ponaša kako hoće", govorila je dr. Gligić za Radiosarajevo.ba. 

Ipak, analizirajući druge prirodnožarišne infekcije, došla je do podataka koji su svojevremeno objavljeni u emitentom svjetskom časopisu. Tamo se tvrdi da se epidemija mišje groznice javila u dva vrha u razmacima od mjesec i pol do dva mjeseca.

 "Upravo se on tako ponaša. Treba sačekati jedno 4-5 danas da vidimo šta dalje. Mislim da će biti snažno opadanje i da će se na neki način izgubiti, a da će ono što ostane biti žarišta koja će se moći držati pod kontrolom, odnosno da ne opterećuju toliko zdravstveni sistem. Ja tako mislim. Ta istraživanja su se poklopila s ovim što imamo, ali ne mogu ta tvrdim sasvim precizno kada nemam sopstvena istraživanja.", konstatirala je Gligić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije