Sjajna mlada generacija: Uz pomoć STEM-a, učenici se školuju za budućnost

0
Save the Children
Sjajna mlada generacija: Uz pomoć STEM-a, učenici se školuju za budućnost
Foto: Save The Children / Danijela Štrbac Uletilović i njeni učenici

Čime će se baviti današnje mlade generacije kada za nekoliko godina stupe na tržište rada? Kako će se snaći u sve izazovnijim poslovnim okruženjima koja nameće četvrta industrijska revolucija?

Odgovori se kriju u razvoju kompetencija koje će mlade pripremiti za ekonomiju zasnovanu na znanju. Neke od aktivnosti u tom cilju provode se i u Gimnaziji Banja Luka.

Ova ustanova je jedna 12 STEM model škola iz BiH uključenih u projekt ENABLE BiH koji je u protekle četiri godine uspješno provodila organizacija Save the Children, zahvaljujući finansijskoj podršci Američke agencije za međunarodni razvoj USAID.

“Obrazovanje je u svim vremenima bilo od izuzetnog značaja za razvoj i napredak, a prosvjetni radnici avangarda društva, koji su uvijek učestvovali u premošćavanju prepreka na koje je obrazovni sistem nailazio. Danas svi živimo izuzetno brzim životom i jasno je da se obrazovni sistem mora prilagođavati potrebama tržišta rada, ali smatram da ne treba da izgubimo iz vida naš osnovni cilj, a to je obrazovanje mladih ljudi u svim sferama života”, tvrdi Danijela Štrbac Uletilović, profesorica ruskog jezika u Gimnaziji Banja Luka i voditeljica STEM sekcije.

Danijela Štrbac Uletilović i njeni učenici - undefined

Foto: Save The Children: Danijela Štrbac Uletilović

Glavni cilj projekta ENABLE BiH  je omogućiti uvođenje STEM principa u sistem obrazovanja u BiH. STEM (engl. Science, Technology, Engineering, Mathematics) podrazumijeva da se matematika, hemija, fizika, biologija, informatika i tehnika izučavaju u međusobnoj korelaciji, logično povezani i primjenjivi na stvarni život.

„STEM je takav sistem koji podstiče urođenu radoznalost kod učenika, a njihovo oduševljenje kada shvate da su na jednostavan način došli do praktičnog rješenja je nagrada za dodatni trud koji je uložen u vannastavnu aktivnost“, ističe profesorica.

U posljednje vrijeme se u akronim STEM ubacuje i slovo A koje podrazumijeva umjetnost i humanističke djelatnosti (engl. Art – umjetnost), pa možemo govoriti o STEAM kompetencijama. Uvođenjem „Art komponente“ dodatno se pobuđuje kritičko razmišljanje, te podstiču kreativnost i komunikacijske sposobnosti neophodne za timski rad. Danijela Štrbac Uletilović, kao profesorica ruskog jezika, pojašnjava koje su dodatne prednosti STEAM pristupa:

„Mislim da je to sjajna ideja, jer čim čujete prirodne nauke pomislite da tu nema prostora za umjetnost. Međutim, razne vrste umjetnosti se itekako mogu uklopiti u cijeli koncept STEM-a i vjerujem da će nam budućnost tek pokazati značaj ovog koraka“.

Učenici Gimnazije Banja Luka posebno se ističu u programiranju, a već tri godine sudjeluju na Regionalnom App takmičenju za srednjoškolce. Ove godine je gimnazijski tim „Linuxovci“ osvojio prvo mjesto za aplikaciju KuMe (Kućni menadžer) koja prikazuje podatke o mjerenjima kućnih senzora, te ulazi u savremeno područje tehnologije IoT (Internet of Things). Riječ je o aplikaciji koja, kako kaže naša sugovornica, spaja tri različita svijeta: „Raspberry pi senzore“, web servere i mobilnu aplikaciju.

Jedan od najvećih izazova za cjelokupnu obrazovnu javnost je pandemija COVID-19 i prelazak u sferu online nastave. Vrijedna oprema koja je u sklopu projekta ENABLE BiH donirana ovoj školi, a prvenstveno 3D printer, iskorištena je za izradu zaštitnih vizira.

„I naši učenici i profesori su dali svoj doprinos u ovoj, za sve nas, vanrednoj situaciji, tako što su stečena znanja iskoristili za izradu zaštitnih vizira koje smo donirali UKC-u, Roditeljskoj kući i udruženju „Zdravo da ste“. Pored svih obaveza koje je nametnula nastava na daljinu, JU Gimnazija Banja Luka je opet pokazala da je humanost ipak na prvom mjestu, a članovi STEM sekcije da se stečena znanja mogu iskoristiti u stvarnim životnim situacijama. Trenutno radimo na izradi zaštitinih vizira za naše nastavno i nenastavno osoblje“, otkriva profesorica. 

Zahvaljujući projektu ENABLE BiH, ukupno 2556 učenika i učenica osnovnih i srednjih škola širom BiH dobilo je pristup kvalitetnoj STEM naobrazbi.

„Vjerujemo da će naša škola nastaviti da napreduje u ovoj oblasti, a da će naši učenici, sutra akademski građani ovog društva, spremno dočekati sve izazove i, uz pomoć stečenih znanja, uspješno se suočiti sa njima“, zaključuje Danijela Štrbac Uletilović, voditeljica STEM sekcije u Gimnaziji Banja Luka.

Danijela Štrbac Uletilović i njeni učenici - undefined

Foto: Save The Children: Danijela Štrbac Uletilović i njeni učenici

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije