Estonija je među najbolje rangiranim u PISA istraživanju, evo i zašto

Radiosarajevo.ba
Estonija je među najbolje rangiranim u PISA istraživanju, evo i zašto

Prošle sedmice su objavljeni rezultati PISA istraživanja. Među najbolje plasiranim u svijetu su 15-godišnji učenici iz Estonije. Iz Svjetskog ekonomskog foruma su objasnili zašto je to tako.

Estonija se najbolje rangirala u odnosu na ostale evropske države.

Po pismenosti iz prirodnih nauka, na četvrtom mjestu je u svijetu, peta po  čitalačkoj pismenosti i osma u matematičkoj pismenosti.

PISA: Svaki drugi učenik u BiH funkcionalno nepismen, neophodna hitna reforma

Ali, u ovoj zemlji se troši 30 posto manje novca na obrazovanje u odnosu na prosjek Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (Organization for economic ooperation and development - OECD). Zašto je Estonija uspjela biti među najboljima?

Kako navode iz Svjetskog ekonomskog foruma, pred svakim djetetom se postavljaju visoki standardi. Svakom od njih se pružaju resursi za uspjeh. Knjige, obrok i prijevoz za svako dijete su besplatni.

Budžet za obrazovanje je nešto manji, ali se pametno troši.

Grade se nove i efikasne školske zgrade, upotrebljive na duži vremenski period. Prosvjetnim radnicima se povećavaju plate u cilju da još više zainteresuju talentovane učenike.

Bez obzira da li se škola nalazi u urbanoj ili ruralnoj sredini, bez obzira da li je velika ili mala škola, od učenika se očekuje uspjeh.

U Estoniji porodično porijeklo djeteta manje utiče na njihove rezultate u školi. Manja je povezanost između socioekonomskog statusa i čitalačke pismenosti u odnosu na prosjek OECD-a.

Prosvjetni radnici imaju autonomiju u svom radu. Mogu izabrati bilo koji pristup u radu. Moraju se samo pridržavati kurikuluma.

Za prosvjetne radnike se zapošljavaju samo osobe koje imaju završen master studij.

Zemlja je vrlo brzo prihvatila digitalne tehnologije. Bila je jedna od prvih koja je uvela digitalne vještine u kurikulum.

Do sljedeće godine, svaka škola će morati podučavati đake kako da savladaju digitalno učenje.

Dva puta više učenika od prosjeka OECD-a kasnije radi u sektoru informacionih tehnologija, navode iz Svjetskog ekonomskog foruma.

PISA ili Programme for International Student Assessment istraživanje je 2018. provedeno u 79 država svijeta, među kojima je i Bosna i Hercegovina. U Bosni i Hercegovini se to desilo prvi put. Istraživala se čitalačka i matematička pismenost, kao i pismenost iz prirodnih nauka 6.480 petnaestogodišnjih učenika.

Bosna i Hercegovina se rangirala na 62. mjesto. Iz zemalja u regiji, lošiji su Sjeverna Makedonija i Kosovo. U pismenosti iz prirodnih nauka, Bosna i Hercegovina je najlošija. To znači da je svaki drugi učenik funkcionalno nepismen. Prvo mjesto dijele Kina i Singapur. Za istraživanje je 2018. izdvojena jedna marka po učeniku. 

Nakon objave PISA rezultata, APOSO apelira: Pokrenimo unapređenje obrazovanja!

Istraživanje se provodi od 2000. godine pod pokroviteljstvom OECD-a. U Bosni i Hercegovini ga je provela Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje (APOSO) uz podršku nekoliko država i međunarodnih institucija.

Istraživanje se provodi svake treće godine. Sljedeće bi trebalo biti 2021. Da li će se to desiti zavisi od toga da li će Predsjedništvo Bosne i Hercegovine potpisati ugovor čime će se to i omogućiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije