Sjajna kampanja: Sumnjive novčanice na ulicama Sarajeva za kupovinu prirodnih resursa

0
Radiosarajevo.ba
Sjajna kampanja: Sumnjive novčanice na ulicama Sarajeva za kupovinu prirodnih resursa
Foto: Facebook / Sumnjive novčanice za kupovinu prirodnih resursa

U Sarajevo u četvrtak, 14. marta, obilježen je Dan akcije za rijeke, a članovi Fondacije Atelje za društvene promjene - ACT i DKC Sarajevo održali su uličnu akciju na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine, kako bi upozorili na bagatelnu rasprodaju naših prirodnih bogatstava.

"Borit ćemo se do posljednjeg daha za rijeke, za šume i jedni za druge! Za šume i vode svi do slobode", navele su aktivistkinje i aktivistki iz Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT i DKC Sarajevo tokom ulične akcije.

Istakli su da je u toku sveopšti napad na naša prirodna dobra, na naše rijeke, šume, tlo i vazduh i naš opstanak!

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

"Naše rijeke još uvijek su pod napadom malih hidroelektrana i zagađivača koji u njih ispuštaju otpadne vode. Naše šume se krče, a tlo i rijeke zagađuju kako bi strane rudarske kompanije ali i domaće eksploatisale mineralne sirovine iz naše zemlje.

Bosna i Hercegovina postaje rudarska kolonija, a naše vlasti stranim i domaćim rudarskim kompanijama objeručke rasprodaju naša najvrijednija prirodna dobra za mizerne koncesione naknade", dodali su.

Cjelokupni sliv rijeke Neretve napadnut je megalomanskim energetskim projektima Gornji Horizonti i HE Ulog kao i brojnim projektima za izgradnju malih hidroelektrana! U RS-u se i dalje grade male hidroelektrane koje uništavaju naše vodotoke.

"Uprkos svim ovim napadima, mi ćemo braniti naša prirodna dobra kako zbog nas tako i zbog budućnosti opstanka svih onih koji dolaze nakon nas. Obaveza je vlasti na svim nivoima, bez obzira na politička opredjeljenja kao i cijelog društva da budućim generacijama osiguramo zdravu i sigurnu životnu sredinu, čiste rijeke koje slobodno teku, zdrave šume, čisto tlo i zrak", naglasili su.

Prirodni resursi se moraju koristiti za opšte dobro, a ne za profit pojedinaca ili manjih grupa koji gomilaju svoje bogatstvo i uništavaju našu prirodu. Bez šuma i rijeka nema nam lijeka, istakli su.

Lejla Kusturica upozorava: 'Mijenjaju se zakoni kako bi se sve pogodovalo investitorima'

Lejla Kusturica upozorava: 'Mijenjaju se zakoni kako bi se sve pogodovalo investitorima'

Akciju Fondacije Atelje za društvene promjene - ACT i DKC Sarajevo na ulicama Sarajeva prepoznali su i građani, pa dijelimo zanimljivu objavu na društvenoj mreži Facebook.

"Ko je danas popodne bio na ulicama Sarajeva, mogao je dobiti sumnjive novčanice za kupovinu prirodnih resursa. Dizajnirala sam ih za Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT za današnju aktivističku šetnju povodom Međunarodnog dana akcije za rijeke. Između ostalog, dijelili smo pedesetke i niko se nije bunio. Razgrabilo se dosta šume, ali nije još prekasno da se sačuva", napisala je Kasja Jerlagić, vizuelna umjetnica iz Sarajeva, koja je i sama učestovala u današnjoj akciji.

Ko je danas popodne bio na ulicama Sarajeva, mogao je dobiti sumnjive novčanice za kupovinu prirodnih resursa...

Posted by Kasja Jerlagić on Thursday, March 14, 2024

Na našem portalu možete pročitati i razgovor sa aktivisticom Lejlom Kusturicom, direktoricom Fondacije "Atelje za društvene promjene - ACT" na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije