Mjerenje šećera u krvi / Senzori konačno na listi, ali borba za djecu nije završena

03. 01. 2020. u 06:54:00 M. Rener Smajović

Shares: 15

Nakon dvije godine inicijativa i molbi, Vlada FBiH je odobrila da se na esencijalnu listu uvrste senzori za mjerenje šećera u krvi, koji umnogome olakšavaju život oboljelim od dijabetesa tip 1, a posebno djeci koja se moraju bosti i deset puta dnevno da kontrolišu šećer.

No, borba se nastavlja jer je sada potrebno da kantoni odvoje novac. A zašto?

„S obzirom na to da liste lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja FBiH sadrže isključivo lijekove koji se izdaju na recept, jedina mogućnost da pacijentima bude obezbijeđena dostupnost senzora i odašiljača bilo je uvrštavanje na Preporučeni sadržaj prioritetnih programa. Ministarstva zdravstva kantona u saradnji s kantonalnim zavodima zdravstvenog osiguranja treba da obezbijede novčana sredstva za finansiranje senzora i odašiljača za mjerenje glukoze u krvi u okviru preporučenog sadržaja”, stoji u izjašnjenju Vlade FBiH.

Odluku da se ovi senzori uvrste na pozitivnu listu ortopedskih pomagala Federalna vlada je donijela razmatrajući inicijativu zastupnice u Parlamentu FBiH Faike Mujanović-Glamočanin, inače ljekara.

„Išli smo na to da se osiguraju senzori za djecu do 18 godina oboljelu od dijabetesa tip 1. Jako je bitno regulisati šećer u krvi kod djece jer su oni prvi kandidati za hemodijalizu, tako da je ovo jedan preventivni program od kojeg ćemo imati rezultate“, kazala je za Radioisarajevo.ba Faika Mujanović-Glamočanin.

Istakla je da je Vlada naložila kantonima da osiguraju sredstva, ali da je problem to što je neujednačena finansijska moć kantona.

„Ne možemo dopustiti da čekamo manje siromašne kantone. Ne možemo dopustiti diskriminaciju djece. U kontaktu sam s udruženjima roditelja i insistirat ćemo da se senzori obezbijede na nivou FBiH“, kazala je Mujanović-Glamočanin.

Dodala je da se sve ovo može riješiti uz malo dobre volje.

„Fond solidarnosti odvaja 800.000 KM za trakice za kontrolu šećera. To znači ubod svaki put kad se mjeri. A medicina napreduje i trakice se izbacuju“, pojasnila je Mujanović-Glamočanin.

Faika Mujanović-Glamočanin - undefined

Foto: Javna rasprava: Faika Mujanović-Glamočanin

Kazala je da Vlada osiguranje senzora nije stavila na nivo Federacije uz obrazloženje da čekaju prvo informatizaciju zdravstvenog sistema.

„A kako brzo stvari idu kod nas, pitanje je hoću li i ja doživjeti tu informatizaciju", stava je Mujanović-Glamočanin.

Ona je upozorila da pitanje senzora treba riješiti s obzirom i na to da je dijabetes postao masovna pojava.

"Pa nedavno je bebi od 16 mjeseci dijagnosticiran dijabetes tipa 1“, istakla je ona.

Podsjetimo, inicijative da se senzori stave na esencijalnu listu su slate unazad dvije godine, ali ih je Ministarstvo zdravstva FBiH, a time i Vlada, odbijalo uz izliku da nisu registrovani na bh. tržištu.

NEMA KOMENTARA