Parlament prihvatio inicijativu: Oboljeli će dobiti besplatne mjerače glukoze

Radiosarajevo.ba
Parlament prihvatio inicijativu: Oboljeli će dobiti besplatne mjerače glukoze
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je inicijativu "Za život s manje boli" tako da bi oboljeli od dijabetesa tip1 i rijetkih oblika dijabetesa uskoro mogli na teret Zavoda dobijati kontinuirane mjerače glukoze.

Hoće li Vlada Federacije BiH olakšati "borbu" djece oboljele od dijabetesa

Dijabetes je bolest koja je u stalnom porastu, no zahvaljujući naprednoj tehnologiji danas je mnogo lakše držati pod kontrolom "tihog ubicu". 

Nažalost, u BiH još uvijek se dijabetes pokušava kontrolisati nekim zastarjelim metodama pa su i posljedice u vidu bolesti bubrega, očiju, krvnih sudova mnogo učestalije nego u zemljama Evropske unije.

Ipak, čini se da će se i to ubrzo promijeniti zahvaljujući usvajanju inicijative Za život s manje boli koju su pokrenuli roditelji djece oboljele od ove bolesti i Udruženja Insula iz Mostara i Novi Horizont Tuzla, a koju je u Parlament uputila zastupnica Faika Mujanović Glamočanin.

"Inicijativa je prvi put usvojena u Parlamentu Federacije BiH tako da se za sve oboljele od dijabetesa tip1 i rijetkih oblika dijabetesa može nazvati historijskim. Istina, i ranije su se slične Inicijative nalazile pred Vladom, ali sada je situacija drugaciji. Parlament je usvojio i Vlada bi trebala da u što kraćem roku napravi Pravilnik i osigura sredstva za provedbu iste. U konačnici sva relevantna istraživanja govore da će Zdravstveni fond uštediti s obzirom da će biti mnogo manje komplikacija koje izaziva loša regulacija dijabetesa a čije liječenje je skupo", rekao nam je Adnan Beganović, jedan od pokretača Inicijative ispred roditelja djece oboljele od dijabetesa tip1.

"Ispred djece oboljele i svih oboljelih zahvalio bih se svim parlamentarcima, a posebno Faiki Mujanović Glamočanin koja je podnijela Inicijativu u Parlamentu i koja je uz nas od samog početka ove priče, te Almi Kratini koja se također već godinama bori za prava oboljelih od dijabetesa tip1.

Inicijativu je podržalo 25 Udruženja iz cijele BiH, a Insula i Novi Horizont su zajedno sa roditeljima nosioci iste. Bilo bi nekorektno i ne spomenuti podršku iz Hrvatske koju smo imali. I oni su prije nešto više od godinu izborili se za kontinuirane mjerače glukoze. Svjesni smo da još nije gotovo, ali i spremni za nastavak borbe, a glavni motiv borbe ove da kažem grupe grđana je ista prava za svu djecu oboljelu i sve oboljele na svakom pedlju BiH", dodao je Beganović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije